Hoe een klassiek Italiaans koffiepotje te gebruiken op inductie
Heb jij een koffiepotje en stap je van koken op gas over op inductie, dan heb je een probleem. Jouw onverwoestbare, aluminium caffettiera is hiervoor niet adatta, geschikt. Tenzij je een trucje toepast. Dankzij slimmigheidjes kun je tóch koffie zetten met je caffettiera op een inductieplaat, ondanks het ontbreken van de benodigde speciale magnetische laag.
Verschillende soorten koffiepotjes
In elke Italiaanse keuken is ie wel te vinden: de moka, caffettiera, percolator, oftewel het koffiepotje. Meestal in verschillende maten: 1 kops, 3 kops, 6 kops. Soms ook de 9 of 12 kops.
Jouw ouwe, trouwe, klassieke Moka is naar alle waarschijnlijkheid van aluminium en dus niet magnetisch. Het water dat je onderin het koffiepotje doet, gaat dus niet koken op een inductiekookplaat. En dus kun je fluiten naar il suono del caffè, het geluid van het pruttelende koffiepotje, en dus naar de koffie waar je zo naar snakt.
Koken op inductie
Koken op inductie betekent namelijk koken op elektriciteit in plaats van op fiamme, vlammen. Dat scheelt in de portamonete; de kookplaat ziet er bovendien strak uit én is makkelijk schoon te maken. Nadeel is dat je moet investeren in speciale pentole, pannen, die beschikken over een magnetisch veld.
Dankzij de flinke opmars van inductie kookplaten is de keuze in hiervoor geschikte koffiepotjes flink toegenomen. Een ijzerhoudend plaatje in de bodem is imprescindibile, een voorwaarde. Die werkt als een magneet die wordt geactiveerd zodra deze op de piano da induzione, inductiekookplaat, wordt gezet. IJzer, gietijzer, staal en geëmailleerd staal worden geactiveerd door inductie. Dat geldt niet voor aluminium, koper, keramiek en steen.
Hoe zie je of een moka geschikt is voor inductie?
Je zien velocissimo, vliegensvlug, of de Moka geschikt is voor inductie door op de onderkant van het potje te kijken. Staat daar een symbool in de vorm van een spiraal, of van de letter U op z’n kant, dan is het koffiepotje geschikt voor inductie.
Is de onderzijde niet meer leesbaar dan verklapt een calamita, magneet, tegen de onderzijde of er sprake is van een magnetisch veld. Sommige inductiekookplaten geven zelf een piepje als een pentola, pan, een magnetisch plaatje heeft.
[lees verder na de foto]
Hoe gebruik je een ’ouderwetse’ moka toch op inductie?
Menig Italiaan neemt zijn classica caffettiera, vertrouwde koffiepotje, mee in de vakantiebagage. Beschikt de keuken in het vakantie appartement over een inductie-kookplaat, dan is het tijd voor een rimedia, oplossing. Er zijn toch nog trucjes om l’oro nero, het zwarte goud, oftewel uit je percolator te persen.
- Huishoudelijke winkels verkopen stalen plaatjes die je op de inductieplaat legt. Vervolgens zet je de ‘ouderwetse’ caffettiera op deze adapter. Het plaatje zorgt ervoor dat het magnetisch veld warmte produceert. Het koffiepotje gaat pruttelen.
- Heb je geen plaatje bij de hand en wil je NU koffie, gebruik dan de volgende rimedio casalingo, huis-tuin-en-keuken-tip. Zet de moka in een pan die wel geschikt is voor inductie. Doe dit alleen in geval van hoge nood: op lange termijn beschadigen zowel de moka als de pan.
Is de pan niet goed schoon, dan ruik je een brandlucht. Doe dan direct een klein bodempje water in de pan om te voorkomen dat de contactpunten worden beschadigd.
Tip: Kies je voor een caffettiera gemaakt van de staalsoort 18/10, dan is deze zowel geschikt voor inductie als voor gas.
Dit leuke verhaal Hoe een klassiek Italiaans koffiepotje te gebruiken op inductie was eerst gepubliceerd op: Italie.nl Service
0 Comments:
Post a Comment
<< Home