Rietjes van pasta tegen de plastic soep
Met het oog op duurzaamheid en het terugdringen van het gebruik van plastic, bedacht een Italiaanse barman een aantal jaar geleden een opmerkelijk biologisch afbreekbaar alternatief voor cannucce, rietjes. Hij zocht een ecosostenibile e riciclabile, milieuvriendelijke en recyclebare, oplossing. Rietjes van pasta tegen de plastic soep dus. De pastarietjes hebben sindsdien een gestage opmars gemaakt over de hele wereld.
Alternatieven voor plastic
Rietjes van metaal waren te duur, die van vetro, glas, te breekbaar, dat geldt ook voor rietjes van paglia, stro; rietjes van papier of bamboe zijn ook een optie, maar het kan simpeler, zo dacht hij. De oplossing moet toch iets dichter bij huis kunnen liggen. Sindsdien gebruikt hij rietjes van ziti of candele, twee oeroude pastasoorten die je in Napoli [Napels] en verder zuidwaarts tegenkomt. Die pastarietjes hebben impatto quasi zero, nagenoeg geen impact op het milieu. Ze zijn immers biodegradabili, biologisch afbreekbaar.
Ziti, candele bucatini
Nadat de struttura balneare, strandtent, Dum Dum Republic in Paestum met het oorspronkelijk idee kwam, werd het al vele malen gekopieerd. Verder noordwaarts worden bucatini, de lange, holle Italiaanse spaghetti, gebruikt. Deze worden door tweeën of drieën spaccati, gebroken, en zie daar niet alleen een milieuvriendelijke maar ook goedkope soluzione, oplossing. In eerste instantie ontstond het idee als hip antwoord, maar gaandeweg bedacht hij zich dat het aansloot bij zijn motto non sprecare, niet verspillen, maar het is ook salvaguardia ambientale, milieubehoud. Loop op het eind van de dag maar eens over het strand; je wil niet weten hoeveel rietjes of chupa chups stokjes er dagelijks achterblijven.
Twee miljard rietjes per jaar in Italie
Het gebruik van pasta voor rietjes is natuurlijk wel una minuscola goccia nel mare, een druppel op de gloeiende plaat, maar als alleen al de VS dezelfde milieuvriendelijke aanpak zou doorvoeren, scheelt dat 500 miljoen rietjes per dag! Een rietje dat je zo’n 20 minuten gebruikt, doet er daarna 500 jaar over om te smaltire, vergaan. Gaat heel Italie over op milieuvriendelijke rietjes, scheelt dat 2 miljard rietjes plastic. In Europa gaat het over 36 miljard rietjes per jaar.
Milieuvervuiling terugdringen
Als je wil bijdragen aan minder inquinamento, milieuvervuiling, zijn er tal van manieren om milieuvriendelijk te leven. De auto wat vaker laten staan, elektrisch rijden. Of je gebruikt, als tegengeluid voor la cultura usa e getta, de wegwerpcultuur, herbruikbare zakjes voor het kopen van groente en fruit.
Als je ecosostenibile, milieuvriendelijk, met het vliegtuig op vakantie wil gaan, compenseer je de CO2 uitstoot. En hoe mooi zou het zijn als je de dag dan ook nog eens milieuvriendelijk kan afsluiten met een groene cocktail?
Attenzione!
Enige oplettenheid is wel geboden. Heeft iemand last van graan- of glutenintolerantie of coeliaki, dan kun je die rietjes beter niet gebruiken. Maar ook daar is een oplossing voor gebonden. In Le Marche heeft de Cooperativa Campo een cannuccia commestibile, eetbaar rietje, ontwikkeld dat glutenvrij is. Het milieuvriendelijke rietje met de liefkozende naam Canù is gemaakt van mais en rijst. Het rietje kan worden gekleurd door toevoeging van rode lenticchie, linzen, of andere natuurlijke kleurstoffen. En uiteindelijk kan het rietje ook nog als veevoer worden gebruikt, aldus het bedrijf. Hoe dat dan zit met de restjes alcohol die wellicht in de rietjes blijven zitten, is de vraag…
Foto's: © Claudia Zanin
Dit leuke verhaaltje Rietjes van pasta tegen de plastic soep was voor het eerst geplaatst op: https://italie.nl
0 Comments:
Post a Comment
<< Home