Wednesday, September 26, 2018 @ 10:07 AM

Facebook Italie down #facebookdown

facebookddown italieChe peccato! Hoe moeten onze Faceboookfans zonder Facebook laten weten dat Facebook down is in Italie ;-)
Als er dan toch sprake is van disservizio, niet functioneren, is er eindelijk tijd om eens de cijfers van het internetgebruik van de Italianen op een rijtje te zetten. :-) Wat is het gedrag van de utente italiano, Italiaanse internetgebruiker?

Hoeveel Italianen gebruiken facebook?

In Italie gebruikt 1 op de 2 Italianen facebook, neonati e centenari, babys en honderdjarigen meegeteld. Slechts 73% van de popolazione, bevolking, zit op internet (in Nederland is dat 94%!). Opvallend genoeg is Facebook in Italie niet het meest gebruikte social media network. Dat is nog steeds Youtube. Het is wel een testa a testa, nek aan nek race, dat wel. Nu er sprake is van een interruzione del servizio social, social media storing, zal Youtube de dag wel in zijn voordeel afsluiten.
In Nederland is Facebook overigens nog steeds populairder dan Youtube; het scoort 25% meer bezoek.

Gemiddeld is een Italiaan zo'n 6 uur per dag online, waarvan bijna twee uur op social media. Dat doen ze op verschillende dispositivi, devices. De Italiaan zit gemiddeld twee keer zo lang op social media als achter de o, zo populaire televisione!

Wat doet de Italiaan op zijn smartphone?

61% verstuurt messaggi, berichten
52% bekijkt filmpjes
37% doet een spelletje
23% bankiert online
52% gebruikt maps

Meest bezochte websites in Italie

In 2017 was Google in Italie de meest bezochte website met gemiddeld 14 minuten per bezoek.
Daarna volgen Facebook, Youtube, Amazon en Ebay. Opvallend is dat Wikipedia het wint van Repubblica.it, de meest vooraanstaande krantenwebsite. Repubblica.it wint het op zijn beurt weer van Wikipedia op het gebied van de gebruiksduur.

 

Bron: Webtek.it

De bron van dit artikel Facebook Italie down #facebookdown was eerder gepubliceerd op: Website van Italie.nl

Vliegveld Pisa gesloten ivm bosbranden

bosbranden pisa 24 september 2018Maandagavond 24 september ontstond een grote bosbrand bij Monti Pisani. De fiamme, vlammen, wakkerden aan en het vuur is woensdagmiddag 26 september nog niet onder controle.

Er werd even gevreesd dat de rogo, vuurzee, de Certosa di Calci, ook wel bekend als Certosa di Pisa, zou verwoesten, maar gelukkig blies de harde wind de vlammen in een andere richting. Het voormalig karthuizerklooster uit 1336 in Valgraziosa,  na de toren van Pisa een van de bekendste trekpleisters voor toeristen, blijft daarmee behouden.

Dat is niet het geval bij een aantal huizen; deze werden verwoest door deze incendio, bosbrand. Circa 500 inwoners werden sfollati, geëvacueerd. Vanavond (woensdag 26 september) mag een deel van de inwoners terugkeren naar het eigen huis. De inwoners zijn wel pieni di angoscia, vol vrees. Ze noemden het een inferno, hel.

Gelukkig lijken er vooralsnog geen gewonden gevallen. De vigili del fuoco, brandweer, en de protezione civile, bescherming burgerbevolking, proberen met alle macht het vuur te doven. Inmiddels zijn 1000 ettari, hectaren, in rood opgegaan. De weersvooruitzichten zijn dat de wind gaat draaien hetgeen een gunstige invloed heeft op de incendi, branden.

Vliegveld Pisa gesloten

het vliegveld van Pisa is gesloten en wordt waarschijnlijk woensdagavond half 8 weer geopend. Dit om geheel ter beschikking te staan van de mezzi antincendio, blusvoertuigen, die druk bezig zijn met het spegnimento, doven, van de brandhaarden. Toeristen die met het vliegtuig van en naar Pisa vliegen, wordt geadviseerd contact op te nemen met de compagnia aerea, vliegtuigmaatschappij, waarmee ze vliegen.

De bosbrand van minuut tot minuut

In San Casciano di Cascina draaide toevallig een webcam van Rete Meteo Amatori. Met een foto per minuut zie je hoe de bosbrand om zich heen grijpt en wat voor devastazione, verwoesting, het vuur aanricht. Impressionante, indrukwekkend!

Het volgende artikel Vliegveld Pisa gesloten ivm bosbranden was voor het eerst gepubliceerd op: https://italie.nl

Monday, September 24, 2018 @ 3:39 AM

Van Comomeer naar Ollolai - interview met Brenda Munsterman-Braet

Op zondag 30 september 2018 organiseren Brenda en Diederik uit Ollolai het foodtruckfestival 'Barbagia in Piazza'. De deelnemers van de populaire TV reality serie 'Het Italiaanse dorp Ollolai' hebben hier maanden naartoe gewerkt. We waren benieuwd hoe het organiseren van het festival verloopt en belden met Brenda.

Kenden jullie Italië al?

"Ja we zijn 3 jaar geleden in Italië getrouwd aan het Comomeer. Zelf kom ik uit Nederland en Diederik uit België. We wilden geen van onze beide families teleurstellen door in Nederland of in België te trouwen. We hebben toen gezocht naar een land waar we allebei van houden. We kwamen uit op Italië omdat het een mooi land is, het leuke mensen zijn die net als wij van (Bourgondisch) eten houden. We hebben toen een camper van een vriend gehuurd en zijn gaan rijden richting de meren. We zijn geëindigd in Tremezzo aan het Comomeer waar we getrouwd zijn."

Brenda en Diederik aan het Comomeer

"We hebben alles zelf georganiseerd, zelf ons huwelijk samengesteld. We waren dus onze eigen weddingplanner! We huurden Villa Carlotta als trouwlocatie. Een 18e eeuwse villa aan het Comomeer met een botanische tuin. Daarna gingen we met bootjes naar de feestlocatie aan de overkant, een tent aan het water, in Lenno."

"Wonen in Italië is altijd onze droom geweest. Het liefst hadden we een huisje aan het Comomeer. We maken zelf altijd de grap dat we op een gegeven moment tegen George Cloony kunnen zeggen, die aan het Comomeer woont; “hey Sjors, moven!”. Maar de huizen daar zijn niet te betalen. We zijn ook in andere gebieden zoals Toscane gaan kijken naar huizen. Toen we weer in Nederland waren, zijn we gaan uitzoeken hoe het werkt met de hypotheek en of we eventueel de overwaarde van ons huis konden gebruiken. Maar dat werd al snel een hoofdpijnverhaal. Banken in Nederland willen niet meer huizen in het buitenland meefinanciëren. Ze zeiden bijna letterlijk dat je moet zorgen dat je het geld hebt zodat je het contant kunt aftikken.

Toen kwam RTL met het programma Ollolai voorbij met een huis voor 1 euro in Sardinië... Tja... de rest is history, hahaha!"

Wat is het verschil met Sardinië en het vasteland van Italië?

"Wij dachten 'Italië is Italië', maar ik moet heel eerlijk bekennen dat we Sardinië nog niet kenden. We moesten voor het programma een heel traject door. Uiteindelijk zaten we in de selectie en zijn we uitgekozen om deel te nemen. Onze droom was toch uiteindelijk om oud te worden in Italië. Dat is alleen nu Sardinië geworden in plaats van het vasteland van Italie."

"Het is sowieso voor ons anders omdat we hier in een dorp zijn gaan wonen. Hierdoor kregen we ineens heel nauw contact met de bewoners in Ollolai. Op het vasteland zouden we de toerist zijn gebleven. Maar hier, hier zijn we met een andere instelling. Ik voel me hier veel meer welkom en geïntegreerd en voel dat de mensen hier openener zijn. Op andere plekkern waar we zijn geweest, was het toch allemaal iets toeristischer en commerciëler. Ik weet niet wat de toekomst brengt voor Ollolai, maar in de basis is het hier niet commercieel. We zitten hier veel meer tussen de Italianen, of eigenlijk Sardijnen, haha. We hebben al zoveel momenten gehad dat families ons meenamen en dat we dan opeens met ze aan grote tafels aan het lunchen zijn. Dat zijn de mooie momenten die ik op het vasteland nog niet heb meegemaakt. Als toerist gebeurt dat natuurlijk niet. Hier is echt het contact met de lokale mensen die het leuk vinden dat wij er zijn en ons overal bij willen betrekken."

Wat missen jullie het meest op culinair vlak?

Foodtruckfestival saté "Pindasaus! Als je hier heel goed zoekt vind je wel pindakaas en hagelslag, maar pindasaus vinden ze hier echt heel gek. Het ziet er al niet smakelijk uit en mensen ervaren het als vreemd. De Saté-man is trouwens wel een van de foodtrucks op het festival in Ollolai."

Wat zijn typische lokale Sardijnse specialiteiten en in het bijzonder die van Ollolai?

"Voor de Ollolai stand zijn er typische lokale gerechten. De mensen spreken Italiaans en Sardijns en dan zijn er nog diverse dialecten. Daardoor wordt het gerecht seadas bijvoorbeeld ook Sevadas genoemd; in Ollolai heet het dan weer Savadas. Het zijn gefrituurde ravioli met kaas met honing erop. We hebben het gerecht leren kennen in Olbia tijdens het Mirto festival. De Ollolai stand verkocht dit gerecht; Diederik was mee om te helpen en heeft ook geleerd om dit gerecht te maken. Ook lokaal is er Casu Marzu. Dat is kaas met levende maden. Dat mag officieel niet verkocht worden maar bij mensen thuis krijg je het wel. Een ander apart gerecht hier is schapenbloed. Het ziet er uit als kersencompote en wordt bij de lunch geserveerd om brood in te dopen. Het klinkt smerig, maar ja, bloedworst is ook bloed, toch?!"

Is Italië klaar voor de foodtruck?

foodtruckfestival"Ik hoop het dat Italië klaar is voor de foodtruck. Italianen zijn liefhebbers van eten en drinken. Toen we ons plan vertelden, zeiden ze wel dat we niet moesten proberen hun keuken te veranderen. Daar zijn Italianen heel trots op. Maar ze willen wel andere dingen proeven. We willen lokale gerechten aanbieden maar ook Nederlandse en Belgische gerechten. We willen de Italiaan een bitterbal laten eten. Ook komen er poffertjes en ambachtelijk gebrouwen Belgisch bier op het Foodtruckfestival. We hebben in de zomer hier op het plein een test gedaan met Vlaamse Frites van de lokale Ollolai aardappels. De friet vond gretig aftrek en ze vonden het leuk dat we de lokale aardappels hadden gebruikt. Uit België komt ook de Bourgon Charcutterie foodtruck met een spekburger. De Sardijnen zijn wel van het grillen van varkens, dus dat zal ook wel in de smaak vallen. Verder is er Italiaanse koffie, ambachtelijk Italiaans ijs en een Caliari cocktailstand. Bijna allemaal foodtrucks."

Hoe ging het organiseren van het festival?

"Pure chaos. Het is uiteindelijk goed gekomen. We krijgen niet letterlijk subsidie maar een heleboel kosten worden rechtstreeks door de gemeente betaald. Denk aan het Rode Kruis dat er moet zijn, de toiletten die geplaatst moeten worden, de schoonmaak en het podium. Er komt ook een lokale folkloreband, die treden zaterdag 29 september op bij een religieus feest en komen dan ook op zondag de 30ste. Op die manier drukken zij de kosten en kunnen wij het overzien. Ons idee is trouwens ook om in de winter een kerstmarkt in Ollolai te organiseren. En bij de de skipiste in Fonni willen we gaan staan met een foodtruck waar bijvoorbeeld gluhwein wordt geschonken."

Kun je jullie ervaring van afgelopen jaar in 1 zin omschrijven?

"Twilight zone! Toen we hier de eerste week zaten is er zoveel gebeurd, ik weet niet waar Ik moet beginnen om het uit te leggen. Je pakt je hele hebben en houden, komt aan in de regen met een caravan. Daar moet je vervolgens in een land waar je de taal niet spreekt een huis bouwen, een bedrijf op zetten, de taal leren, nieuwe mensen leren kennen met continue camera's om je heen. Je wordt dan behoorlijk uit je comfort zone gehaald, van zo: regel het maar. Je komt dan in een survival instinct.

In oktober nemen we voor het eerst vakantie en gaan we bij elkaar zitten om ons af te vragen: what the fuck is just happened. Het is bijna niet uit te leggen aan anderen. Het is een heel groot avontuur waarvan ik alleen maar kan zeggen: dit pakken ze ons niet meer af.

Aanbieders van de lekkernijen op het foodtruckfestival

[go_portfolio id="Barbagia"]

Wat kun je er zoal halen?

  • Pane vratau - lasagna van brood
  • Pane mode un purputza - de Sardijnse variant van kebab
  • Ravioli - wel bekend
  • Savadas (Seadas, Sevadas) - gefrituurde ravioli gevuld met kaas en overgoten met honing
  • Asu - fiore Sardo - Asu is Ollolai dialect, want elders in Sardinia is het Casu (= kaas) - pittige smaak

Volg het Foodtruckfestival Barbagia in Piazza op Facebook.

De volgende blogpost Van Comomeer naar Ollolai - interview met Brenda Munsterman-Braet was voor het eerst geschreven op: Italie portaal van Nederland

Wednesday, September 19, 2018 @ 3:13 AM

Tips voor stedentrips in Italie

Lecce in Puglia © Claudia ZaninLijstjes…. Wie is er niet dol op. We kregen op de redactie een lijstje binnen waarvan we in eerste instantie dachten “wat moeten we ermee”. De hoofdboodschap was dat er veel werd geboekt voor de herfstvakantie. Onderliggende boodschap was ongetwijfeld: opschieten, straks zijn er geen goedkope vliegtickets meer.

De afgelopen prachtige zomer hebben heel wat mensen een vakantie in eigen land doorgebracht. Wellicht dat daarom nu volop wordt geboekt voor de herfstvakantie. Voor regio Zuid begint deze op 13 oktober 2018; de regio’s Midden en Noord volgen een week later.

In de Top 5 Europese bestemmingen die Vliegtickets.nl ons stuurde staan Barcelona Málaga, Lissabon, Alicante en Londen. Niet één Italiaanse bestemming! Is dat even mooi! Is het er wellicht rustig(er) 😉 Zie je jezelf al zitten, lekker een aperitivo op het terras, genietend van een lekkere herfstzonnetje? Daarna heerlijk verse pasta eten voor een prikkie en de volgende dag lekker door de stad struinen en shoppen.

Traditionele top 5 stedentrips in Italie

Om voor Italie een top 5 te maken is lastig; er zijn zoveel mooie steden. Je kunt kiezen voor de meest voor de hand liggende steden zoals:

  1. Rome
  2. Turijn
  3. Napels
  4. Florence
  5. Milaan

Lecce in Puglia © Claudia Zanin

Top 5 alternatieve stedentips in  Italie

Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een stedentrip te doen in minder bekende steden. Er wordt ook lowcost op gevlogen e meritano una visita, zijn een bezoek meer dan waard omdat ze verrassend leuk en anders zijn. Het is er ongetwijfeld minder druk en ook goedkoper...

  1. Palermo - boek er bijvooreeld de drie uur durende anti-maffia wandeling
  2. Lecce
  3. Bologna
  4. Sorrento
  5. Alghero

Boekingstips

Meer informatie voor je stedentrip in Italie

Klik op de gewenste stad en je leest meer informatie over de stad naar wens!

 

Het volgende artikel Tips voor stedentrips in Italie was voor het eerst gepubliceerd op: https://www.italie.nl

Wednesday, September 12, 2018 @ 7:21 AM

Cabaretier Ronald Goedemondt over Italie

[caption id="attachment_23654" align="alignright" width="400"]Ronald Goedemondt © Bob Bronshoff © Foto Bob Bronshoff[/caption]

Italiaanse cabaretiers maken hele andere grappen en programma's dan Nederlandse cabaretiers. De verschillen zijn enorm. Italianen vinden Nederlanders vaak te grof gebekt; Nederlanders vinden Italiaanse grappen erg flauw. Over smaak valt echter niet te twisten. Het is bovendien ook lastig om precies de juiste snaar te raken dat het geen flauwe pizza-pasta-humor wordt. Ronald Goedemondt is dat in elk geval goed gelukt. Hij vergroot herkenbare situaties levensgroot uit wat hilarisch cabaret oplevert.

De in Tegelen geboren cabaretier Ronald Goedemondt heeft een Siciliaanse moeder. Het levert hilarische fragmenten op, herkenbaar voor Nederlanders die vaker naar Italie gaan. En de scènes zijn zelfs grappig voor Italianen - als ze tenminste een beetje autoironia, zelfspot hebben. Op de redactie was het in elk geval ridere a squarciagola, schaterlachen, bij het zien van de tenenkrommende scènes.

Cabaretier Ronald Goedemondt maakte deel uit van Comedytrain en won vier jaar nadat hij begon met stand-up comedy het cabaretfestival Cameretten (2003). Goedemondt tourt met zijn theaterprogramma's door Nederland, maar je herkent hem ongetwijfeld ook uit de hilarische tv-serie Sluipschutters. Kijk en geniet mee van twee van onze favoriete Italie-gerelateerde fragmenten:

Ronald Goedemondt over zijn eerste bezoek aan zijn Italiaanse familie

Ronald Goedemondt over het Italiaanse verkeer

Het artikel Cabaretier Ronald Goedemondt over Italie was eerder geplaatst op: https://www.italie.nl

Thursday, September 6, 2018 @ 10:59 AM

Beyoncé viert verjaardag op Sardinië

Starbucks geopend in Milaan

Einde voor cappuccino en brioche door Starbucks? © Claudia ZaninOp donderdagmiddag 6 september opent het eerste Starbucks filiaal van Italie in Milano [Milaan]. Dat de komst van deze Amerikaanse speler in het land dat beroemd is om zijn espresso en cappuccino, maar ook om de gitzwarte caffè uit het moka, koffiepotje,  stof doet opwaaien, zal je niet verbazen.

Starbucks pakt het gelijk groot aan. Op Piazza Cordusio 3 opent Europa's grootste vestiging. Het filiaal zal maar liefst 2400 m2 groot zijn en deze Starbucks wordt daarmee de vijfde in de wereld. De koffieketen bevindt zich op loopafstand van Piazza Duomo, het Castello Sforzesco en de Corso Vittorio Emanuele.

Vijf nieuwe types Italiaanse koffie

Het is niet alleen Amerika wat de klok slaat in deze megastore in Milaan. Princi, een bekende Milanese bakker, is gestrikt om zijn broodjes ook bij Starbucks verkopen. Verder introduceert Starbucks vijf nuove tipologie di caffè, nieuwe 'made-in-italy'-koffies, om tegemoet te komen aan de gusto, smaak, van de Italianen.

De catena stelle&strisce,stars&stripes keten, kleedde al eerder de de tuinen aan van de Piazza Duomo met o.a. palmen en bananenbomen. En de eerste Starbucks is nog niet open in Milano of er is al sprake van een op handen zijnde secondo locale, tweede vestiging, in Corso Garibaldi.

Non hanno badato a spese, er wordt niet op de kosten gekeken. Logisch ook, zo nella tana del lupo, in het hol van de leeuw. Fare la bella figura is belangrijk in Italie. Ze gooien het dan ook op het brengen van een premium experience, aldus Starbucks. En nu is het afwachten of het niet als een grote gaffe, aanfluiting, wordt ervaren.

Waar je in een Italiaans barretje voor een espresso aan de bar gemiddeld zo'n € 1,20 kwijt bent, hanteert Starbucks heel andere tarieven. Toeristen zat in Milano, dus die willen het ongetwijfeld betalen. Jaren geleden opende de eerste Mac Donalds in Roma. Daarvan werd gedacht dat het een kort leven zou zijn beschoren, maar Mac Donalds is er ook nog steeds.

De meningen lopen uiteen...

De meningen over de opening van Starbucks in Italie lopen uiteen, maar zijn niet wars van een stevig potje campanilismo, chauvinisme. Zo is duidelijk te zien op de Italiaanse facebookpagina van Starbucks:

De bron van dit artikel Starbucks geopend in Milaan was eerder geplaatst op: https://www.italie.nl

Monday, September 3, 2018 @ 7:25 AM

Lady Gaga heeft Italiaanse roots

Heel wat sterren hebben Italiaanse roots. Lady Gaga is er een van...

De Italiaanse roots van de in 1986 in New York geboren Lady Gaga liggen in Sicilie; haar nonno, opa, komt uit Naso, een klein stadje in het oosten van Sicilie, op een uur van Messina. Nonno e Nonna emigreerden met helemaal niets naar de Verenigde Staten; ze hebben heel wat sacrifici, opofferingen, moeten doen om een nieuw leven overzee op te bouwen, aldus de artieste.

Haar bisnonno, overgrootvader kwam uit Santa Lucia del Mela. Sindaco, burgemeester, Campo wilde haar graag cittadina onoraria, ereburger maken.  Maar dan moet er eerst 1 miljoen euro voorhanden zijn als ingaggio, gage, voor de popster.

Italiaanse familie

"Italia, io sonola tua famiglia," zo opent ze het concert van de Joanne World Tour op 18 januari 2018 in Milano. Daar onmoetten haar ouders voor de eerste keer hun parenti italiani, Italiaanse familieleden, backstage. Gaga was onder de indruk dat ze helemaal naar Milano waren gekomen om haar te ontmoeten en droeg bij die gelegenheid het lied The Edge of Glory op aan de cugini appena conosciuti, net ontmoette neven en nichten. Ze wijdt er een heel verhaal aan tijdens het concert in Milano voordat ze besluit met "Il mio nome è Stefani Joanne Angelina Germanotta, zegt de italoamericana Gaga tijdens het concert.

Het volgende artikel Lady Gaga heeft Italiaanse roots was eerder geplaatst op: https://italie.nl

Lady Gaga steelt de show op het Filmfestival van Venetië 2018 - #Venezia75

Paus Franciscus op de Vespa


Paus Franciscus, oftewel Papa Francesco, kreeg op 2 september tijdens een ontmoeting met een aantal deelnemers aan de  2° Raduno Internazionale Roma Caput Vespa een gepersonaliseerde Vespa cadeau. Nadat het cadeau van de Club Vespa nel Tempo was overhandigd aan de Paus gingen zo'n 600 Vespa-rijders naar het Angelus-gebed. De 600 Vespa's werden natuurlijk netjes voor de kerk geparkeerd...

De vespisti gaven de Paus in het Vaticaan een Vespa 50R originale cadeau, een oldtimer uit 1971. De Vespa had een ter plekke gepersonaliseerde targa, nummerplaat: BF362918. De letters verwijzen naar zijn naam: Bergoglio Francesco. De cijfers verwijzen naar zijn anno di nascita, geboortejaar, en de dag dat ze het dono, geschenk, overhandigden aan de Paus. De Vespa is net als de helm voorzien van het Pauselijk logo.

De Vespa werd uiteindelijk weggereden door de Poolse kardinaal Konrad Krajewski. De Vespa is geschonken t.b.v. de beneficenza, liefdadigheid, vandaar dat de apostolische aalmoezenier ook aanwezig was. Of de Paus er later op de dag nog een rondje heeft gereden, blijft de vraag...

Tip:
Test kennis in de taalpoll: Weet jij het verschil tussen papà, papa en pappa?

Het volgende artikel Paus Franciscus op de Vespa was eerder geschreven op: Italie.nl