Reisadvies n.a.v. het Corona-virus in Italië
Nu een dorpje in Lombardije is getroffen door het Coronavirus en een dorp in Veneto, worden tal van vakanties in heel Italië geannuleerd, zo begrijpen we van onze contacten in Italië. Berichten over het Corona-virus gaan viral en heel wat mensen laten zich blijkbaar gek maken. Lokale toeristenbureaus hebben het druk met alle vragen die ze erover krijgen.
Ondertussen is er ook een relativerend tegengeluid te horen, ook vanuit journalistieke zijde. Het bereik hiervan is heel wat minder dan dat van de Italiaanse tv die altijd aan staat. Er wordt op tv verteld om niet te allarmarsi, paniekeren, maar ondertussen blijven de berichten 24 uur per dag doorsijpelen. Italianen worden bang, maar hoe terecht is dat?
De grootte van het gebied waar het Corona-virus is aangetroffen
Even voor de beeldvorming: de regione Lombardia [Lombardije] is qua oppervlakte zo groot als heel Nederland met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg. De regione Veneto, waar een tweede dorpje in quarantaine is gezet, is iets groter dan de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland samen.
Italië test bovenmatig veel
In Italië wonen vier keer zo veel inwoners als in Nederland. Er wordt bovenmatig veel getest op het Corona-virus: op het moment van schrijven maar liefst 8600 keer. In Nederland is er volgens het NOS op hetzelfde moment pas 50 keer getest. De kans dat er een besmetting wordt gevonden, is statistisch gezien dus vele malen groter in Italië dan in Nederland
Nederlanders nuchter?
Blijkbaar zorgt de internationale mediagekte ervoor dat mensen hun vakantie in Italie cancellen, ookal is de bestemming mijlenver weg van de besmettingshaarden. Zouden Nederlanders ook massaal binnen blijven en hun leven drastisch aanpassen als er ergens in Nederland, ver verwijderd van de eigen woonplaats, een dode door het Corona-virus valt te betreuren?
Helaas overlijden er jaarlijks heel wat mensen aan de gevolgen van de griep - veelal zijn dit persone fragili, kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen wiens gezondheid te wensen overlaat. Volgens het RIVM zijn in Nederland tijdens het griepseizoen van 2018/2019 zo’n 2900 personen aan de griep overleden. De griep staat in Nederland daarmee op de twaalfde plek als doodsoorzaak.
Wat doet een Italiaan als ie denkt ziek te worden
Een Italiaan snelt normaliter al bij een eerste raffredore, verkoudheid, richting arts en apotheek. Nederlanders dragen de griep heel wat gelatener. Uitzieken is het devies, slechts bij uitzondering gaat men naar de dokter. Als je dit in ogenschouw neemt, is het maar de vraag of het virus niet wijdverbreider is dan nu wordt aangenomen.
La nostra amica Rosemarijn Starreveld beschreef jaren geleden in de rubriek I Nostri Amici hoe zij met haar Nederlandse ogen aankijkt tegen de gezondheidsperikelen van Italië. Een heerlijk verhaal dat een en ander in perspectief zet.
Reisadvies voor Italië
Vanuit politiek oogpunt dekt iedereen zich natuurlijk in. Er wordt geadviseerd om het reisadvies te volgen van Buitenlandse Zaken en te luisteren naar wat het RIVM adviseert. Het spreekt voor zich dat persone fragili, kwetswaren, voorzichtig dienen te zijn, maar dat is bij hen ook bij een gewone influenza, griep. Je vakantie in Italië uit voorzorg annuleren is dan ook pure paniekvoetbal, tenzij je tot de risicogroep behoort.
Leestip: Mocht je onverhoopt toch een keer ziek worden op vakantie, is de woordenlijst Italiaans bij de dokter een uitkomst.
De nationale nieuwszenders
Het feit dat de nationale nieuwszenders van Italie alleen nog maar oog lijken te hebben voor het virus; het feit dat scholen gesloten blijven en de laatste twee dagen van het carnaval in Venetië uit voorzorg zijn afgelast, toont aan dat de schrik er bij de Italianen flink in zit. Er wordt gehamsterd alsof de derde Wereldoorlog op komst is. Restaurants blijven leeg, theaters gelasten voorstellingen af – het staat in schril contrast met de centri commerciali waar nog steeds duizenden mensen rondlopen. Massahysterie is niet altijd de beste raadgever.
Tegengeluid
Ondertussen staan er ook journalisten op die de hysterie rondom het Coronavirus tegen een ander daglicht houden. Die wijzen op het beddentekort in de ziekenhuizen waardoor bij een epidemie een echt probleem ontstaat. Helaas zul je het Italiaans moeten beheersen om de tirade van Andrea te volgen, maar interessant en relativerend is zijn tegengeluid zeker! Hij krijgt dan ook veel bijval.
Andrea Vreede
Correctie: 11 mensen overleden https://t.co/QUuIIDSAz1
— Andrea Vreede (@andreavreede) February 25, 2020
Dit leuke verhaal Reisadvies n.a.v. het Corona-virus in Italië was voor het eerst gepubliceerd op: italie NL
0 Comments:
Post a Comment
<< Home