Het hoogste aantal Chinezen van Europa woont in Italie
Italië is het Europese land met het grootste aantal Chinezen. Volgens het Italiaans bureau van de Statistiek wonen er maar liefst 288.923 cittadini di origine cinese, inwoners met Chinese roots, in Italië. Dat is 5,7% van het totaal aantal stranieri, buitenlanders (5.039.637).
Het grootste aantal buitenlanders in Italië is overigens Marokkaans (443.147); Albanezen staan op de tweede plek (430.340); de derde plek wordt ingenomen door Chinezen.
Op de beschikbare data is te zien dat in een periode van 10 jaar tijd het aantal Chinezen in Italië is verdubbeld. Waren het er in 2006 nog 144.885; in 2016 waren het er 281.972. Op de laatst beschikbare data op dit moment (31-12-2019) zijn het er 288.923. De Chinezen zijn in Italië om te werken, te studeren of om persoonlijke redenen.
Chinezen ondernemend volk
Chinezen zijn ondernemend; het Italiaanse Ministerie van Werkgelegenheid registreert 52.075 eenmanszaken. De Chinezen hebben ook het hoogste aantal vrouwelijke ondernemers van Italie; 24.175. Ze zijn hardwerkend; de disoccupazione, werkeloosheid, onder Chinezen is het laagste van Italië (4,5% versus 14,9%), aldus hetzelfde ministerie. Die geeft ook aan dat twee op de drie Chinezen werkt in de commercio, handel, of ristorazione, het restaurantwezen.
Geschiedenis
Sinds eind vorige eeuw maken de Chinezen een gestage opmars in vooral Noord-Italië. Op de lokale markten hebben ze de Italiaanse marktlui verdreven. Maar de eerste Chinezen arriveren al in de jaren twintig van de vorige eeuw. In die tijd zitten ze nagenoeg allemaal in de ambulante handel in Rome. In eerste instantie verkopen ze parels; later als ze noordwaarts gaan, richting Como, stappen ze over naar cravatte di seta, zijden stropdassen.
Ook openen ze restaurants en bars, al hebben Chinezen in Italie vooral bedrijven in de textiel. Ze hebben duizenden kleine Italiaanse familiebedrijfjes van de lokale markten verdreven. Dat wordt ze niet in dank afgenomen...
Waar wonen de Chinezen in Italië?
Zo’n 56,6% van de Chinezen woont in Noord Italie, aldus het Italiaanse Ministerie voor Werkgelegenheid. De top 3 steden voor de Chinezen zijn Milano, Prato en Roma. Daar wonen resp. 27.679, 18.954 en 18.753 Chinezen. Bij de città metropolitane, metropoolsteden, Milano en Roma kun je je er nog iets bij voorstellen. Maar Prato is een vreemde eend in de bijt.
Ter illustratie: Milano kent 3.265.327 inwoners; Roma 4.253.314. Prato moet het doen met een ‘schamele’ 194.223 inwoners (peildatum 31-12-2019).
In de provincies Firenze en Prato (regione Toscana) wonen maar liefst 16% van de geregistreerde Chinezen.
Wist je dat…
… de meest voorkomende achternaam Chinees is in Milaan? De Chinese achternaam Hu komt er meer voor dan de meest verbreide Italiaanse cognome, achternaam, Rossi. Het bevolkingsregister van Milaan noteerde in het jaar 2020 maar liefst 2.210 keer de achternaam Hu en 2.133 keer de achternaam Rossi. Op de derde plaats staat de achternaam Colombo. Deze staat landelijk op de 22e plek. En op de vierde plaats in Milaan prijkt de achternaam Ferrari – landelijk staat deze achternaam op de tweede plek.
Leeftijdsopbouw Chinezen in Italië
Opvallend is verder de leeftijdsopbouw van de in Italië wonende Chinezen. Het valt op dat meer dan 26% van de Chinezen jonger is dan 17 jaar; 44,4% blijkt jonger dan 30 te zijn. 28,4% is tussen de 40 en 54 jaar; slechts 7,1% is boven de zestig. Ter illustratie: meer dan 30% van de Italianen is boven de zestig...
Zie daar de basis voor de vele legende metropolitane, broodjes aap verhalen, die de ronde doen. Er zijn heel wat battute, grappen, over dat niemand ooit een Chinees dood heeft zien gaan. Tal van wilde theoriëen doen de ronde, maar geen Italiaan die precies weet hoe het zit.
De vele zoekopdrachten op Google tonen dat Chinezen door de Italianen als intrigerend worden ervaren. Zoekopdrachten als: "Waarom worden Chinezen niet ouder?" , "Waarom komen Chinezen niet aan?" of "Hoe komt het dat Chinezen geen rimpels krijgen?" worden veelvuldig ingetoetst.
Lees- en kijktip
Alle antwoorden op bovengestelde vragen zal Ruben Terlou niet vinden; dat is ook niet de insteek van zijn reisserie. Intrigerend is die serie wel; kijk maar op De wereld van de Chinezen, aflevering Italië
[caption id="attachment_33231" align="aligncenter" width="750"] De Wereld van de Chinezen - aflevering Italië © VPRO[/caption]
#wereldvandechinezen
De volgende post Het hoogste aantal Chinezen van Europa woont in Italie was voor het eerst geplaatst op: Italie.nl Service Blog
0 Comments:
Post a Comment
<< Home