Saturday, May 30, 2020 @ 7:53 AM

Virtuele stedentrip Torino [Turijn]

[caption id="attachment_16160" align="alignright" width="312"]Turijn © Foto Janna Van der Zedde[/caption]

Dikwijls wordt gedacht dat Torino [Turijn] een industriestad is. Het tegendeel is echter waar! Als je geen tijd, geld of gelegenheid hebt om naar Turijn te reizen. bezoek dan de verschillende bezienswaardigheden virtueel.

la Mole Antonelliana

Start je bezoek aan Torino met il simbolo van de stad: la Mole Antonelliana. Het gebouw met de spitse punt is 167 meter hoog en je hebt een panoramisch 360 graden uitzicht over de stad. Als je goed kijkt zie je in de verte zelfs de besneeuwde bergtoppen van de Alpen!

Egyptisch Museum

Een ander gebouw dat je niet mag missen in Torino ligt op ongeveer 10 minuten lopen van Mole Antonelliana: il Museo Egizio. Hier kun je veel te weten komen over de Egyptische archeologie en antropologie. Elke donderdag - en zaterdagochtend krijg je via het YouTube kanaal van het museum een rondleiding door de direttore. Op dit moment kun je ook de tijdelijke tentoonstelling Archeologia Invisibile, Onzichtbare Archeologie, online bezoeken.

Casa di Savoia

Wil je een indruk krijgen van hoe de Italiaanse koninklijke familie di Savoia vroeger leefde? Bezoek dan het Palazzo Reale met i Musei Reali. Niet alleen het paleis maar ook de tuinen en de biblioteca zijn virtueel te bekijken. Ook il Castello Ducale in Agliè, het buitenverblijf van de familie even buiten Torino, kun je op deze manier bezoeken. Snuffel er maar eens rond in de slaapkamers en keuken...

Lees meer over Torino en Piemonte.

Dit leuke verhaaltje Virtuele stedentrip Torino [Turijn] was voor het eerst geschreven op: https://www.italie.nl

Stem op het mooiste liedje van Zucchero Fornaciari

Zucchero heeft talrijke wereldberoemde liedjes uitgebracht. Zijn sound is onmiskenbaar. Maar wat is zijn mooiste nummer? Breng je stem uit!

En heb je een mooie, bijzondere herinnering bij een van zijn liedjes, deel die dan. Wie weet win jij een van de vijf DOC cd’s die we weg mogen geven!

Stem op jouw favoriete liedje van Zucchero Fornaciari

[poll id="42"]

Maak kans op de DOC-cd van Zucchero Fornaciari!
Deel je mooiste herinnering horend bij een van de liedjes van Zucchero Fornaciari en wie weet win jij een van zijn vijf DOC-cd's. Sluitingstermijn: 15 juni 2020

[su_carousel source="taxonomy: post_tag/1062" link="post"]

Deze post Stem op het mooiste liedje van Zucchero Fornaciari was eerst geschreven op: Italie.nl Blog

Frecce Tricolori boven Italië mei 2020

De Corona-maatregelen maken dat de nationale feestdag 2 juni anders wordt dan andere jaren. Normaliter is het die dag groot feest in heel Italië: het is dan La Festa della Repubblica. Iedereen is vrij op deze nationale feestdag. In Rome vindt dan de jaarlijkse indrukwekkende parata militare, militaire parade, plaats op de Via dei Fori Imperiali in Roma. Niets daarvan dit jaar.

In plaats van de festeggiamenti, feestelijkheden, heeft de Pattuglia Acrobatica Nazionale afgelopen week een vijfdaagse tour gemaakt langs alle capoluoghi, hoofdsteden, van de verschillende regioni.

Eenheid, solidariteit en hervatting

Het stuntteam vloog ook over Codogno, het plaatsje met de eerste contagio, besmetting, en op 21 februari als eerste in complete lockdown. Dit als segno di unità, solidarietà e di ripresa, eenheid, solidariteit en hervatting. De optredens van de Frecce Tricolori blijven altijd indrukwekkend.

Vluchtschema Frecce Tricolori

  • Maandag 25 mei: Trento, Codogno, Milano, Torino, Aosta
  • Dinsdag 26 mei: Genova, Firenze, Perugia, Aquila
  • Woensdag 27 mei: Cagliari, Palermo
  • Donderdag 28 mei: Catanzaro, Bari, Potenza, Napoli
  • Vrijdag 29 mei: Loreto, Ancona, Bologna, Venezia, Trieste

Een greep  uit de beelden

Dag 1: Trento, Codogno, Milano, Torino, Aosta

Maandag 25 mei: regioni Trentino-Alto Adige, Lombardia, Piemonte, Valle d’Aosta

Il sorvolo delle Frecce Tricolori su Milano

La prima giornata del tour delle #FrecceTricolori, che si è da poco conclusa, ha avuto inizio questa mattina dalla Lombardia.
L'entusiasmante sorvolo sull’iconica Piazza del Duomo di Milano dove la Pattuglia Acrobatica Nazionale, con il suo passaggio, ha regalato un abbraccio tricolore ad una delle città più colpite dal #covid19.
Non perdere domani, 🗓️ 26/05/2020, i sorvoli su:
⏰ mattina 📍 Genova - Firenze
⏰ pomeriggio 📍 Perugia - L'Aquila.
Non vi resta che affacciarvi dalle finestre delle vostre case o dai vostri luoghi di lavoro per godervi lo spettacolo! ✈️
Ricordatevi di scattare la vostra foto e di condividerla con #AbbraccioTricolore 🇮🇹

#AeronauticaMilitare #latuasquadrachevola

Geplaatst door Aeronautica Militare op Maandag 25 mei 2020

Dag 2: Genova, Firenze, Perugia, L’Aquila

Dinsdag 26 mei: regioni Liguria, Toscana, Umbria, Abruzzo

Anche la 2^ tappa del tour delle Frecce Tricolori è terminata.
L'#AbbraccioTricolore della Pattuglia Acrobatica...

Geplaatst door Aeronautica Militare op Dinsdag 26 mei 2020

Dag 3: Cagliari, Palermo

Woensdag 27 mei: regioni Sardegna en Sicilia

Per la terza giornata del tour #AbbraccioTricolore, la Pattuglia Acrobatica Nazionale ha dipinto con i colori della...

Geplaatst door Aeronautica Militare op Woensdag 27 mei 2020

Dag 4: Catanzaro, Bari, Potenza, Napoli e Campobasso.

Donderdag 28 mei: regioni Calabria, Puglia, Basilicata, Campania, Molise

Napoli

Tour Frecce Tricolori - Day 4 ✈️‬
L'#AbbraccioTricolore di oggi era rivolto alle bellissime città di Catanzaro, Bari,...

Geplaatst door Aeronautica Militare op Donderdag 28 mei 2020

Camera onder een van de Aeronautica vliegtuigen

Day 4 - Il tour delle Frecce Tricolori

Si è conclusa anche la quarta giornata del tour delle Frecce Tricolori che ha visto la Pattuglia Acrobatica Nazionale regalare il suo #AbbraccioTricolore alle città di Catanzaro, Bari, Potenza, Campobasso e Napoli. Appuntamento a domani con i sorvoli sulle città di Loreto, Ancona, Bologna, Venezia e Trieste.
Ricordatevi:
🔴 NO assembramenti
☑️ SI senso di responsabilità e distanziamento sociale
Stay tuned e condividi il tuo scatto con #AbbraccioTricolore

Geplaatst door Aeronautica Militare op Donderdag 28 mei 2020

Dag 5: Loreto, Ancona, Bologna, Venezia, Trieste

Vrijdag 29 mei: regioni Le Marche, Emilia-Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia

Geplaatst door Marco Contessa op Vrijdag 29 mei 2020

Dit leuke verhaal Frecce Tricolori boven Italië mei 2020 was eerst gepubliceerd op: Italie website

Tuesday, May 26, 2020 @ 2:53 AM

Hoe is het nu in Val di Ledro?

Ledro meer in Trentino met PalafitteDe regione Trentino-Alto Adige is populair bij heel wat Nederlanders. Hoe zou het daar nu zijn? Sytske woont en werkt al 20 jaar in noord Italie en is dolblij dat ze weer kan genieten van al het moois dat Trentino biedt. Ze gaat erop uit op de fiets en laat je meegenieten van het moois dat op ons wacht. Ze wipt even langs bij campinghouder Mario wiens camping aan het bij Nederlanders geliefde Lago di Ledro ligt. In aanvulling op haar verhaal zetten we eerst de Corona-cijfers in perspectief.

Kader – Corona-cijfers in perspectief

Trentino-Alto Adige in het noordoosten van Italië bestaat uit de Italiaanstalige provincia van Trento en de Duitstalige provincia van Bolzano. De regione heeft een oppervlakte van 16.605 km2; er wonen slechts 1.072.276 personen. Met zijn 79 inwoners per km2 behoort deze streek tot een van de dunstbevolkte gebieden van Italië.

Ter vergelijking: het gebied is dus zo groot als Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg samen. Of beter gezegd, qua oppervlakte is Trentino-Alto Adige zo groot als half Nederland (33.671 km2) Het gemiddeld aantal inwoners per km2 in de voornoemde Nederlandse provincies is 515...

Het overzicht van de actuele situatie in Italie op het gebied van het Coronavirus is al een tijd bemoedigend. Er wordt dagelijks overal intensief getest. In de provincia van Trento is de curve op het moment van schrijven (26 mei 2020) bijna helemaal afgeplat en liggen er 4 personen op de IC; in de provincia di Bolzano liggen er vijf personen met het Corona-virus op de IC. Totaal dus 9. In Nederland (2x zo groot) liggen er nu 231 op de IC…

Val di Ledro

Ten westen van het Gardameer, nog geen 15 minuten met de auto vanaf Riva del Garda, ligt Val di Ledro. Een oase verde, groene oase, met in het midden een diepblauwe meer. Heb je een beetje conditie en zin in een prachtige fietstocht, fiets dan vanuit Riva del Garda via het mooie pad ‘Ponale’ naar Val di Ledro. Ter plaatse loopt er een mooi fietspad langs het Ledro-meer met o.a. zicht op de historische ‘Palafitte’, paalwoningen zoals die er 4000 jaar geleden stonden. Aan het meer liggen een drietal campings; Camping al Lago is er een van.

Omgeving van het Lago di Ledro

Sytske gaat op bezoek en vertelt:

Ik tref de broers Mario en Bernie Penner aan in hun kantoor waar ze met een meetlint proberen in te schatten of de afstand tussen de baliemedewerker en bezoeker voldoende is.… Voor veel bedrijven geldt nu dat ze kunnen openen maar het ontbreekt nog aan eenduidige richtlijnen; afstand en mondmasker vormen de basis maar op veel praktische vragen bij accommodaties is het wachten op een duidelijk antwoord vanuit de instanties.

Hoe was en is het aan het Ledro-meer?

Op mijn vraag hoe de afgelopen periode is geweest, volgt er een grijns. “Nou, mijn tuin thuis ligt er inmiddels perfect bij en ik heb eigenlijk niet stil gezeten” aldus Mario. Met dank aan zijn vrouw die het ritme hoog hield en de wekker elke dag om 7 uur liet afgaan.

“Maar nu gaat de aandacht naar de camping en het is fijn te merken dat er deze dagen al volop telefoontjes komen van Italianen die een kampeerplek willen reserveren.” Ook van de vaste gasten uit Nederland komen bemoedigende berichten binnen en de meeste reserveringen van juli en augustus zijn blijven staan. De boekingen voor juni zijn daarentegen vrijwel allemaal geannuleerd.

Rondje camping

We lopen een rondje over het kampeerterrein waar zijn zoon Steve het gras aan het maaien is. Ik vraag Mario waar de belangrijkste aanpassingen zullen zijn: “Uiteraard is bij het sanitair van belang dat eenieder voor gebruik zijn handen goed schoonmaakt met de reinigingsgel. En dat ie een masker draagt.” Mario legt verder uit dat het sanitaire blok nog vaker dan normaal zal worden gereinigd; het is van belang de ramen en ventilatiepunten open te houden.

In het restaurant geldt de minimale afstand van een meter, met uitzondering van leden van hetzelfde gezin die samen op vakantie zijn. Verder zal worden aangeraden om zoveel mogelijk op het terras te eten, lekker in de buitenlucht. Bij de vijf appartementen zal er een eenvoudige wand tussen worden geplaatst om zo de gasten onderling de ruimte te geven.

Camping al Lago, aan het Lago di Ledro

Mondmasker

Ik vertel dat in Nederland er de anderhalve meter afstand geldt maar dat er geen plicht is tot het dragen van een masker (m.u.v. openbaar vervoer) dus dat dat wel duidelijk gecommuniceerd moet worden. Mario licht toe: “Uiteraard hoef je op de eigen staanplaats of de Mobilhome geen masker te dragen maar zodra je op de camping rondloopt, het sanitair of restaurant bezoekt en dus in contact komt met andere mensen, is het wel verplicht.”

Camping al Lago heeft zowel staanplaatsen op zijn aan de oever van het Ledro-meer gelegen camping als ook mobilehomes en appartementen met uitzicht op het meer.

Verder voegt hij direct toe “Gelukkig hebben we hier zoveel ruimte in Val di Ledro en in de omringende bergen dat je als je gaat wandelen, fietsen of mountainbiken, je alleen een masker op hoeft als je andere mensen niet kunt ontwijken. Je kunt dus veilig in alle vrijheid van de streek genieten.”

Hij beseft zich ook dat de vacanza all’aria aperta, openlucht-vakantie, deze zomer populair zal zijn en vindt het best spannend om in de praktijk te zien hoe dit gaat. Op basis van al die jaren dat hij zijn camping runt, heeft hij er alle vertrouwen in. In de afgelopen periode deelde Mario regelmatig mooie foto’s van de omringende natuur om contact met zijn volgers en gasten te houden. “De reacties daarop waren heel fijn om te zien; men wilde echt weten hoe het met ons ging.”

Vanaf 3 juni

Het is nu even afwachten wat er met de omringende landen gebeurt en of je daar doorheen mag doorreizen naar Italie dat vanaf 3 juni de grenzen opent. Maar Mario heeft goede hoop dat eenieder die dat wil alsnog een mooie vakantie kan hebben.

Ik laat de mannen weer verder al lavoro, aan het werk, en wens ze veel succes.
Ciao a presto! Cari saluti dal Val di Ledro!

PS Zoals je op het filmpje zult zien, was de kapper nog niet open toen ik Mario sprak. In al die jaren dat Mario naar de Vakantiebeurs komt en ook Nederlandse gasten heeft, spreekt hij inmiddels een aardig mondje Nederlands. 😊

Dit leuke verhaal Hoe is het nu in Val di Ledro? was eerst gepubliceerd op: Website van Italie.nl

Monday, May 25, 2020 @ 6:53 AM

Twee broers, één Limoncello

Gestoken in knalgele kostuumpakken grijnzen twee vrolijke heren je tegemoet. Het zijn de broers Thom en Frank Koreman. Ze maken Limoncello in Nederland en timmeren hard aan de weg. De redactie heeft het genoegen het knalgele drankje uit de strak vormgegeven fles te mogen proeven. Dat smaakt zo goed, dat we er meer van willen weten…

De citroen valt niet ver van de boom

Thom (29 jaar) en Frank (32 jaar) groeien op in een bourgondisch gezin waar lekker, goed eten en drinken een vanzelfsprekendheid zijn. Brabantse gezelligheid met in het weekend regelmatig vrienden en bekenden over de vloer die komen borrelen en vervolgens spontaan blijven mee-eten. Het lijkt wel een beetje Italië. De liefde voor mooie, smakelijke producten krijgen de broers dus met de paplepel ingegoten. Met twee ondernemende ouders blijkt dat de appel, of in dit geval de citroen, bovendien niet ver van de boom valt.

“Onze ouders zijn onze trouwste supporters,” aldus Thom. Ze volgen het motto van hun moeder: ‘Volg je gevoel, ga ervoor. En ga zo nodig lekker op je bek, daar leer je van.’ En dus startten ze hun avontuur. Vader drukt zijn zoons op het hart niet te snel te groeien en te zorgen voor een solide basis. Een raad die ze in de daaropvolgende fase ter harte nemen. “Het is echt heel leuk en fijn dat ze zo superbetrokken zijn,” aldus de broers.

Minutieus

Als een stel laboranten verfijnen de broers stapje voor stapje de receptuur. Minutieus wegen ze de hoeveelheden af en leggen alle stappen vast in een steeds dikker wordend logboek. Zo vinden ze de optimale verhoudingen in ingrediënten, tijd en bereiding. Met hulp van diverse proefpanels krijgen ze inzichtelijk welke samenstelling het meeste aanspreekt. De proefpanels krijgen naast de eigen Limoncello hiertoe ook zes andere Limoncello’s blind te proeven.

Gaandeweg beseffen de broers dat ze een product met een verhaal hebben. Ze willen gaan voor kwaliteit en niet worden uitgeperst op prijs. En dus valt grootschalige distributie via winkelketens af. Overigens verkoopt de Jumbo flagshipstore in Breda Koreman’s Limoncello wel; die heeft namelijk een inpandige slijter die klanten adviseert. En dat zien de broers graag.

Ondertussen

Ook de citroenen aan het citroenboompje van de ouders moeten eraan geloven. Als dat vervolgens een prima resultaat oplevert, ontstaat aan de borreltafel een wild plan. "Als we nou eens een eigen citroengaard in Nederland opzetten…" En ja hoor, die gaat er komen. als het aan de Koremannen ligt.

De flessen Limoncello vinden ondertussen gretig aftrek bij vrienden en kennissen. En als een eerste slijter serieuze belangstelling toont, realiseren de heren zich dat de hun knalgele citroenlikeur de vrienden- en kennissenkring ontstijgt.

Anders

Adviezen om net als andere Limoncello’s te kiezen voor een krullerig lettertype en Italiaanse vlag op de fles hebben de mannen terzijde geschoven. Het moet anders. In tegenstelling tot andere merken, kiezen Thom en Frank ook bewust voor een transparante fles; na verloop van tijd verbleekt de Limoncello namelijk. “Door helder glas te gebruiken, blijf je de bijzonder sprankelende kleur van Koreman’s Limoncello zien; die vertelt je wat over de versheid. Dat is ook de reden dat we de flessen pas op het laatste moment afvullen. Dat afvullen gaat echt niet meer met een trechtertje zoals in het begin”, lachen de broers. Nee, de zuurverdiende centen zijn inmiddels geïnvesteerd in o.a. een professionele bottelmachine en sealapparaat.

Twee jaar na de start verlaten 500 flessen per maand het pand. Het is nu tijd om verder op te schalen, een grotere productieruimte te zoeken en mankracht in te huren. Ze hebben namelijk elk ook een eigen bedrijf dat de broodnodige aandacht vraagt. Wrang genoeg komen ze daar, dankzij hun Limoncello-succes, steeds minder aan toe.

Het verschil zit ‘m in de details

“Het is eigenlijk een simpel recept” aldus Frank. “Je hebt maar vier ingrediënten nodig: alcohol, citroenen, suiker en water. In de kwaliteit van de ingrediënten, de verhoudingen en bereiding zit het verschil. Wij houden wel van een Limoncello met een beetje pit. Maar door feedback van het proefpanel hebben we het alcoholpercentage toch teruggeschroefd naar 31%. In de fles zit verder niets extra’s; het zijn alleen die vier ingrediënten.”

Maar hoe zit het met die citroenen?

“Eigenwijs als we zijn, hebben we ook getest met citroenen van andere landen en continenten. Het proefpanel gaf de doorslag in de keuze,” aldus Thom. “Bij de citroenen is er sprake van vier seizoenen. Twee leveren groene en twee leveren gele citroenen op. We hebben ook wel eens Limoncello gemaakt met de groene schillen, maar dat zag eruit als een heksendrankje, hahaha.”

Omdat het zonde is om niets te doen met het restproduct (lees: de ‘kale’ citroen), gaan de heren een samenwerking aan met een ijsbereider/chocolatier uit Oudenbosch. Die is blij met het verse citroensap voor zijn citroenijs. Limoncello-chocola is bovendien een geweldige smaakcombinatie; het levert een bijzonder smakelijke bonbon op. En ook daar zit een mooi verhaal aan vast. “Wist je dat in Oudenbosch een kerk staat met kopie van de koepel van de Vaticaanse Sint Pieter? De bonbon heeft de vorm van die koepel. Wat ze in Italië kunnen, kunnen we hier ook, zal men indertijd gedacht hebben in Oudenbosch.” Dat sluit aan bij het Limoncello-avontuur van de broertjes Koreman.

Weloverwogen en weldoordacht

Met het oog op de seizoenen en optimale versheid hebben Thom en Frank het productieproces opgedeeld in twee delen. Dat levert de beste kwaliteit. De tweede en laatste sap in het proces volgt pas kort voor uitlevering.

Met wetenschappelijke precisie onderzoeken de broers ook de schilmesjes waarmee ze de citroenen schillen. “Het schillen luistert nauw, het is handwerk. Daarom zijn er ook verschillende schilmesjes”, aldus Thom. “Het scheelt echt welk schilmesje je gebruikt. Per citroen maken we de afweging. We doen alles weldoordacht” vult Frank hem aan.

 

View this post on Instagram

 

De hoofdrolspeler in onze Koreman´s Limoncello is zonder twijfel De Citroen🍋. En ja, we schillen de citroenen zelf met liefde op de hand💪. Zo kunnen wij verzekeren dat Koreman´s Limoncello met passie én kwaliteit wordt gemaakt, want wij gaan alleen voor topkwaliteit! Dus vanavond lekker op de bank met een glaasje Limoncello en een espresso.. Proost alvast🥂! . . . . . . #koremanslimoncello #koremanbrothers #limoncello #delicious #likeur #liqueur #homemade #italië #wijnblogger #winetime #winelovers #nomnomnom #citroen #lemon #bourgondier #wineoclock #cheers #winetime #winelife #winepassion #wineoftheday #cocktail #culinair #genieten #zon #slijter #bourgondisch #food

A post shared by Koreman's Liqueurs & Wines (@koremanbrothers) on

De volgende stap

Het netwerk met verkooppunten breidt zich gestaag uit, al ligt de horeca momenteel natuurlijk helemaal stil. De Koremannen willen hun Limoncello bewust niet bij iedere slijter hebben liggen; “Het is een product met een verhaal en dat moet verteld kunnen worden” aldus Frank. “Proeven is kopen”, vult Thom aan.

“Nu we serieuze aantallen draaien, willen we de citroenen graag rechtstreeks gaan inkopen, dus niet meer via de tussenhandel. We hadden een bezoek aan citroengaarden in de planning staan, maar ja, dat moet nu dus even op zich laten wachten.”

In de toekomst willen de heren, eigengereid als ze zijn, bovendien een Limoncello a chilometri zero maken. Oftewel: een puur Nederlandse Limoncello met citroenen die hier groeien. “We gaan voor een eigen citroengaard hier in Nederland. Het duurt natuurlijk wel een paar jaar voordat de bomen hier vruchten geven, en dat is dus best een grote investering. Via crowdfunding willen we dit jaar toch een eerste stap zetten naar het verwezenlijken van die droom.”

"En, hoe smaakt ie?"

[caption id="attachment_30704" align="alignright" width="402"] Het is bijna vrij-mi-bo op de redactie[/caption]

“En, hoe smaakt Koreman’s Limoncello?” vragen de broers me nagenoeg in koor. De redactie omschrijft het als volgt: “In het begin lijkt het alsof je zo’n Napoleon-zuurtje in je mond hebt. Daarna voelt de Limoncello fluwelig zacht met een klein zoetje op je tong. Het laat een kleine prikkeling achter op je lippen en achterin je gehemelte. De afdronk is lang. In vergelijking tot een andere Limoncello die ook nog in de vriezer lag, is Koreman’s Limoncello toegankelijker, minder zuur, maar zeker niet te zoet.”

“En jullie? Hoe drinken jullie ‘m?” is de voor de hand liggende tegenvraag. Het antwoord laat niet lang op zich wachten. “Gewoon ijskoud en puur, dat is echt het lekkerste.”

De Limoncello kan natuurlijk ook gemixt worden in een cocktail. Op de website staan daarvoor diverse inspirerende Limoncello mix-recepten. Ook vind je op de website een overzicht van verkopende slijters. Geen verkooppunt in de buurt? Dan kun je de Limoncello ook gerust online bestellen.

Italie.nl leestips:

Het artikel Twee broers, één Limoncello was eerst gepubliceerd op: Italie website

Monday, May 18, 2020 @ 6:36 AM

Seizoen 2020 - Arena di Verona

Diodato was een van de tien artiesten die zaterdag 16 mei acte de presence gaf bij de alternatieve versie van het Eurovisie Songfestival. Zijn optreden in een lege Arena di Verona sloot prachtig aan bij het thema 'Shine a light'.

Muziekvoorstellingen in de Arena zijn normaliter al indrukwekkend, zowel voor publiek als artiest, laat staan dat je daar in je uppie in de spotlights staat. De beelden van het optreden van Diodato zijn prachtig, kijk maar:

Seizoen 2020 Arena di Verona

Na het zien van het bijzondere optreden en met de van kracht zijnde Corona-maatregelen in het achterhoofd, rijst de vraag: "Hoe zit het met de opera-voorstellingen in de Arena di Verona?"

Operavoorstellingen 2020 geannuleerd

Voor het seizoen 2020 gaan de voorstellingen helaas niet door. De website meldt dat zolang Fase 2 geldt, het verboden is om pubblici spettacoli, publieksoptredens, te houden. Ook de bijbehorende prove, repetities, kunnen derhalve geen doorgang vinden.

Het programma van 2020 wordt doorgeschoven naar het seizoen 2021. De 80.000 spettatori affezionati, trouwe toeschouwers, die al in het bezit zijn van een kaartje kunnen dit omruilen voor een first-class kaartje voor het seizoen 2021. Heb je een kaartje voor een operavoorstelling, dan kun je tot 14 juni gebruik maken van deze service. Hoe eerder je dat doet, des te meer keuze je hebt in de placering. Aan de mogelijkheden op de website van de Arena di Verona te zien, komt de Arena iedereen zo goed mogelijk tegemoet.

Overige concerten

De website meldt verder dat Fondazione Arena di Verona alleen verantwoordelijk is voor het Arena di Verona Opera Festival in de zomer en de optredens van het Teatro Filarmonico in de winter en voorjaar. De overige evenementen in de Arena worden georganiseerd door derden. Heb je dus een concertticket voor een optreden van een pop-artiest (zoals bijvoorbeeld Zucchero Fornaciari), zul je contact moeten opnemen met de desbetreffende organisator.

Meer over Verona

[su_carousel source="taxonomy: post_tag/996" link="post"]

De volgende blogpost Seizoen 2020 - Arena di Verona was voor het eerst gepubliceerd op: Italie.nl Service

Sunday, May 17, 2020 @ 4:36 AM

Italiaanse grens open vanaf 3 juni 2020

Het was al bekend dat vanaf maandag 18 mei de saracinesche, rolluiken, omhoog mogen van bars, restaurants, winkels, kappers, schoonheidsspecialisten, musea en kerken. Vanaf 3 juni gaan de interregionale grenzen open en is vrij reizen weer mogelijk, dus zonder autocertificazione, verplicht formulier. Grote verrassing is dat ook de frontiere, landsgrenzen, weer open gaan. Zonder daarna verplicht twee weken in quarantaine te hoeven.

Het is nog even wachten op het RIVM die vanuit Nederland bepaalt welke code Italië heeft. Bij code oranje dekt de reisverzekering je immers niet. Als je de huidige cijfers van Italië bekijkt, mag je verwachten dat ook het RIVM terugschaalt. Incrociamo le dita, duimen, dus!

Huidige situatie Rt

Op een speciale landkaart zie je het overzicht van de Corona-virus besmettingen in Italië. Op dit moment wordt gekeken naar de indice di trasmissibilità (Rt), het risico op besmetting. Als het reproductiegetal maximaal 0,2 is, wordt het veilig geacht om te reizen tussen regioni. Bij R0 (nul) is de vatbaarheid te verwaarlozen. Het gemiddelde aantal mensen dat door één ziek persoon besmet raakt, is dan nul.

Op het moment van schrijven zijn er uitgaande van de Rt al een aantal regioni groen, namelijk:

  • in het noord-oosten Friuli Venezia-Giulia;
  • in midden Italië Toscane, Umbria en Sardinië;
  • in het zuiden Campania, Puglia, Basilicata, Calabria en Sicilia.

Alleen nog in Lombardia, Piemonte en Liguria kleuren rood op de door het Ministero della Salute, Italiaans Ministerie van Gezondheid, uitgegeven kaart. De overige regioni kleuren nu nog oranje.

Open vanaf 25 mei

Vanaf 25 mei openen de palestre, sportscholen, centri sportivi, sportcomplexen, theaters en bioscopen. Uiteraard gelden nog steeds de social distancing regels. Ook mag je weer naar het strand; de onderlinge afstand moet daar 5 meter zijn. L’assembramento, samenscholing, blijft vooralsnog verboden.

Grenzen open vanaf 3 juni

Vrijdagavond repten verschillende Italiaanse kranten over opening van de grenzen per 3 juni. Ze baseerden dat op welingelichte bronnen. Reikhalzend keek menigeen uit naar de persconferentie van Conte. Hij sprak er echter met geen woord over. Wel gaf hij aan niets te hebben met 'bilateraaltjes' tussen landen. Dus alle grenzen open of geen.

"Better be safe then sorry"

Het was vreemde gewaarwording op de redactie. Wat doe je, volg je de grote testate, krantenkoppen, die zich baseren op 'welingelichte bronnen' of wacht je tot het officieel wordt? En dat het bijbehorende decreet officieel wordt bekrachtigd met een firma, handtekening? We kozen voor het laatste om fakenieuws te voorkomen. "Better be safe then sorry." Het decreet is inmiddels bekrachtigd door de regering. Bellissime notizie, heerlijk nieuws, voor Italiëliefhebbers.

Palio di Siena

Wie dit jaar het Palio di Siena wil bezoeken in juli of augustus, zal zijn wens een jaartje vooruit moeten schuiven. Het wereldberoemde paardenrennen midden in Siena gaat dit jaar niet door. Het is slechts twee keer eerder niet doorgegaan, in 1940 en 1944. Gelukkig biedt Italië ook zonder grootse evenementen genoeg om er heerlijk vakantie te vieren.

[poll id="41"]

De bron van dit artikel Italiaanse grens open vanaf 3 juni 2020 was voor het eerst gepubliceerd op: https://www.italie.nl

Friday, May 15, 2020 @ 7:29 AM

Eurovisie Songfestival bedacht door Italiaan

Wist je dat het Eurovisie Songfestival is bedacht in Rome? Om precies te zijn  op 19 oktober 1955; de bedenker is de Italiaan Sergio Pugliese.

De drammaturgo, toneelschrijver, en journalist werkt op dat moment als directeur voor de Italiaanse televisieomroep RAI. Hij legt zijn idee voor aan Marcel Bezençon die op dat moment directeur is van de European Broadcasting Union (EBU).

Het idee

Het idee van Pugliese is om een zangevenement te organiseren waaraan verschillende Europese landen kunnen deelnemen. De achterliggende gedachte is om Europese landen te fraternizzare, verbroederen, niet alleen door carbone e acciaio, kolen en staal, maar ook door muziek.

Muzikale verbroedering

In Italië is er al sinds 1951 sprake van muzikale verbroedering door het Festival di San Remo. L’Eurovisione, het Eurovisie songfestival, is hierop geïnspireerd. Vanaf de primissimo anno, allereerste editie, is er een trasmissione in diretta, live-uitzending.

Eerste editie van het Eurovisie Songfestival

La prima edizione, de eerste editie, van het Eurovisie Songfestival vindt plaats op 24 mei 1956 in Lugano. Deze Zwitserse stad is de grootste città di lingua italiana, Italiaanstalige stad, buiten de Repubblica italiana.

Deelnemers van de eerste editie van deze gara musicale, muziekale wedstrijd, zijn Nederland, Zwitserland, België, Luxemburg, West Duitsland, Frankrijk en Italië. Elk land draagt op dat moment twee liedjes voor. Oostenrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn te laat met inschrijven en doen pas vanaf het tweede jaar mee. En zo groeit de sfida, uitdaging, elk jaar wel met een of meerdere nieuwe landen om te gareggare, strijden, om het mooiste lied. Helaas weet noch Italië, noch Nederland de eerste editie te winnen.

Italiaanse Songfestival winnaars

Je zou denken dat Italië heel vaak het Songfestival heeft gewonnen. In elk geval meer dan Nederland. Dat is echter niet zo. Tot 2020 heeft Italië het songfestival slechts twee keer gewonnen. Nederland wint het vijf keer. Ierland er het vaakst met de winst vandoor: 7 keer maar liefst!

De eerste Italiaanse winnaar is de dan zestienjarige Gigliola Cinquetti. Zij wint in 1964 in Kopenhagen het Eurovisie Songfestival met het lied Non ho l'età (Per amarti). De tweede en voorlopig laatste keer dat er sprake is van een Italiaanse winnaar is in 1990. Toto Cutugno wint in Zagreb met het door hemzelf gecomponeerde ‘Insieme:1992’.
Naar aanleiding van het winnen van het Songfestival organiseert Italië zelf twee keer het Songfestival: in 1965 in Napoli en in 1991 in Rome.

Wist je dat...
...Italië meermaals niet deelneemt aan het Eurovisiesongfestival? In 1981, 1982 , 1986, 1994, 1995 en 1996 ziet Italië af van deelname. Ook tussen 1998 en 2010 neemt Italië niet deel aan het Songfestival. Hierdoor is Italie het minst participerende land van de Big Five. Sindsdien is Italië  wel het beste in resultaat van de Big Five: Italië belandt tussen 2010 en 2020 maar liefst 7 keer in de top 10!

Lees meer over Italie en het Eurovisie Songfestival

[su_carousel source="taxonomy: post_tag/1059" link="post"]

Het volgende artikel Eurovisie Songfestival bedacht door Italiaan was voor het eerst geschreven op: https://italie.nl

Virtuele stedentrip aan Rome

capitool rome © Sepha HueberDe Corona-crisis heeft een positieve keerzijde: je kunt genieten van al het moois van Italië zonder ernaartoe te gaan. Niet kost de reis je geen knoop, ook voor de entree van prachtige musea betaal je niets. Dit is mogelijk dankzij het Italiaanse ministerie van Cultuur en Toerisme. Met een Gran virtual tour bezoek je vanachter je computer, tablet of telefoon het patrimonio culturale, cultureel erfgoed, van bijvoorbeeld Roma [Rome].

© Foto: Sepha Hueber

Roma [Rome], la città eterna, heeft naast de bekende bouwwerken als het Colosseum of de Sint Pieter nog veel meer te bieden. Wil je de stad zien zoals je niet eerder zag, scroll dan vooral ook door naar het einde van deze pagina.

Forum Romanum

Start je virtuele stedentrip door Rome met enkele bouwwerken uit de Romeinse oudheid op het oude Forum Romanum naast het Colosseum. Bezoek bijvoorbeeld de Arco di Settimio Sever, Boog van Septimius Severus. Of de Arco di Costantino, Boog van Constantijn.

Op de Palatijnse heuvel

Op il Palatino, de Palatijnse heuvel, vind je ook la Casa di Augusto. De ruimtes van deze woning kun je vanuit je eigen luie stoel thuis bekijken dankzij de 360 graden video’s. Je krijgt een goede indruk hoe een keizer in de Romeinse tijd woonde. Ook andere bekende highlights van Rome zijn te bekijken via de 360 graden video's, zoals Castel Sant Angelo, Het Foro di Cesare, Campidoglio, Piazza di Spagna etc etc.

Het Vaticaan

Nadat je het Forum hebt verkend kun je de Tiber oversteken richting il Vaticano. Stap naar binnen bij i musei vaticani, de Vaticaanse musea. En bekijk de verschillende kunstschatten van het Vaticaan.

Moderne kunst

Houd je meer van moderne kunst dan is het MAXXI Nationaal museum iets voor jou; je vindt er kunst uit de 21e eeuw.

Romeins park

Wil je naar één van de Romeinse parken? Bezoek dan Villa Borghese, het grootste openbare park van de stad. Als je de drukte van de stad even achter je wil laten, ga je naar Tivoli. In deze plaats, even buiten Roma, vind je La villa d’Este die door UNESCO is uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Verbaas je over de schitterende tuinen en waterpartijen die rondom de villa te zien zijn.

Trek?

Heb je nadat je de verschillende bouwwerken, musea en parken in en om Roma virtueel hebt bezocht, trek? Kook dan in stijl en bereid bijvoorbeeld Spaghetti alla Carrettiera. Of kies voor een ander bekend Romeins gerecht: Saltimbocca alla Romana, dunne kalfslapjes op Romeinse wijze. Trek een flesje witte wijn Est!Est!!Est!!! open, ook afkomstig uit Lazio en geniet nog even na van al het moois dat je hebt gezien.

Rome in vogelvlucht

 

questa Roma l'avete mai vista? due cose hanno reso possibile questo filmato, ler limitazioni dovute al coronavirus e la bravura di chi ha manovrato il drone...

Geplaatst door Michael Pergolani op Woensdag 29 april 2020

Dit artikel Virtuele stedentrip aan Rome was voor het eerst geschreven op: Italie.nl Blog

Tuesday, May 5, 2020 @ 3:51 AM

Optreden Zucchero op leeg San Marco plein

De Piazza San Marco van Venetie is deserta, verlaten, als Zucchero er zijn nieuwe lied ‘Amore adesso’ ten gehore brengt. De blueskoning zit midden op het plein in zijn uppie achter een pianoforte. Zijn insteek is een promo-video op te nemen die Venetië en Italië ten goede komt.

Boodschap vol hoop

‘Amore adesso’ is inedito, niet eerder uitgebracht, en een cover van ‘No Time for Love Like Now’ van Michael Stipe & Aaron Dessner die er hun benedizione, zegen, aan gaven. Zucchero heeft het lied van een Italiaanse tekst voorzien. “Er is geen betere tijd dan nu om liefde te tonen”, aldus de artiest. “De eerste keer dat ik het Engelstalige lied hoorde heeft het me commosso moltissimo, ontzettend ontroerd. Niet alleen de muziek, maar ook de tekst. Ik heb de Italiaanse tekst zo geschreven dat heb bij de oorspronkelijke betekenis blijft.” Un messaggio di speranza nel silenzio, een boodschap vol hoop in stilte.

De bedoeling was dat de opname segreto, geheim, zou blijven totdat de video gelanceerd zou worden. Maar omdat het plein afgelopen zaterdag 2 mei tot verboden terrein was verklaard tussen 16.30 en 21.30 uur, ging het nieuws als een lopend vuurtje. De fotografen die er lucht van hadden gekregen, mochten na afloop Zucchero fotograferen samen met sindaco Luigi Brugnaro; de burgemeester is een vriend van Zucchero.

Verliefd op Venetië

Zucchero zei ten overstaan van de toegestroomde pers: “Sono innamorato di Venezia - qui mi sento come a casa, tanto è vero che appena posso ci vengo.” “Ik ben verliefd op Venetië, ik voel me hier thuis. Het is waar dat ik hier kom, zodra ik kan.” “Non dobbiamo perdere il coraggio e la speranza”, we moeten de hoop en moed niet verliezen.

Zucchero in de hoofdrol

Het is niet de eerste keer dat Zucchero tijdens de lockdown van zich heeft laten horen. Hij is een protagonista, hoofdrolspeler, in tal van optredens. Zo trad hij op 22 april op het lege plein voor het Colosseum in Rome op ter gelegenheid van de 50e Wereld Aarde Dag. Verder deed ie mee aan ‘One world together at home’. Ook op 1 mei, de dag van de Arbeid, van oudsher een belangrijke nationale feestdag in Italie trad Zucchero op. Dat was vanuit huis via een collegamento in diretta, liveverbinding met ‘La canzone che se ne va’, van zijn laatste DOC-album. Zijn gedachten gingen daarbij uit naar alle collega’s uit de muziekwereld, zowel voor als achter de schermen.

D.O.C. Worldtour

De cantautore, singersongwriter, Zucchero zou op dit moment optreden met zijn worldtour, maar elk concert tot en met mij zijn positicipata, uitgesteld. Vanaf 6 juni staan concerten in het Verenigd Koninkrijk op de rol en op 29 november zijn concert in Ziggo Dome.

Bekijk ook de andere artikelen over Zucchero Fornaciari

[su_carousel source="taxonomy: post_tag/1062" link="post"]

Dit leuke verhaal Optreden Zucchero op leeg San Marco plein was voor het eerst geschreven op: Italie portaal van Nederland

Monday, May 4, 2020 @ 1:51 PM

4 mei: de eerste dag van fase 2 in Italië

Op 4 mei 2020 is in Italie fase 2 ingegaan. De Italianen mogen voor het eerst na 55 dagen na de lockdown écht naar buiten. Dat levert geeft een boel reuring op social media; alle gevoelens komen er voorbij: van verdrietig tot boos, van opgelucht tot gelukkig, van blij tot uitgelaten. En natuurlijk ontbreekt ook de humor niet op de social media. We maakten een selectie van opvallende berichten uit Italië.

Herwonnen vrijheid

De strenge lockdown waar Italië al 8 weken mee te maken heeft, lijkt vruchten af te werpen. Het wordt beloond met een deel van de herwonnen vrijheid. Weliswaar beperkt de bewegingsvrijheid zich tot de eigen regione, maar als je bedenkt dat een gemiddeld gewest meestal een aantal keer groter is dan een Nederlandse provincie, dan levert dat een zee aan een herwonnen vrijheid op. En dat ondanks de bij fase 2 horende beperkingen.

De grote steden in vogelvlucht

Na twee maanden gaan mensen weer lekker wandelen; gaan fietsers en hardlopers weer los. Inwoners gaan weer aan het werk, het trafico, verkeer, is drukker. Nieuwe misure di sicurezza, veiligheidsmaatregelen, moeten ervoor zorgen dat het geordend verloopt.

In de straten van Torino [Turijn] is het weer spitsuur; de winkels zijn echter nog niet open. In de bussen en treinen gelden afstandsregels.

Italianen wachten in file ordinate, keurige rijen, bij de barretjes in het centrum van Roma, op een caffè. Je koffie en ontbijt zijn da asporto, om mee te nemen. Dat niet tot genoegen van eenieder. In Venetië is het nog rustig; er zijn immers nog geen toeristen. Firenze [Florence] verliep het in grote lijnen ook ordelijk.

Wie vanuit Milano met de hogesnelheidstrein naar bv Napoli reist, wordt op zijn temperatuur gecontroleerd. Mensen worden doorlopend via een megafoon opgeroepen om zich aan de 1,5 meter afstand te houden.

Niet overal ging het goed qua openbaar vervoer, getuige de berichten in de Italiaanse media. In het achterland van Napoli was de lokale trein Ferrovia Cumana overvol.

Ook de eerste funerali, begrafenissen, hebben weer plaats gevonden met een maximum aantal van 15 personen. Op social media overheersen opvallend genoeg filmpjes van de drukke steden. Op het platteland, in de heuvels en bergen is de bevolkingsdichtheid lager en is meer ruimte; dat zou het verschil kunnen verklaren. Geniet van de geselecteerde filmpjes en berichten, variërend van serieus tot ronduit grappig:

Hoe zou het eraan toe gaan in...

Milaan op de eerste dag van fase 2

Tot groot ongenoegen van velen, werden de regels aan de laars gelapt tijdens een vreugdendans(je). "Het lijkt erop dat ze in Milano geen bal hebben begrepen van wat Fase 2 inhoudt."

Turijn en Napels op de eerste dag van Fase 2

"In Milaan danse ze, maar dit is echter Turijn en Napels. Dit keer kun je niet zeggen 'niet iedereen is zo'; het is een probleem van iedereen. En maar lollig doen als Giuseppe Conte de situatie bespreekt. Jullie zeggen dat er niets is veranderd tussen fase 1 en 2 maar vervolgens ga je dansen."

Oproep vanuit de zorg

"Vanaf 4 mei: braaf zijn!"

Salerno op de eerste dag van Fase 2

De in Nederland geboren Felicia schrijft vanaf het begin van de Corona-crisis hoe het haar in Salerno vergaat. Ze geeft je een kijkje in haar leven. Ook deze dag beschreef ze weer prachtig.

Dag 1 - Fase 2

Na 55 dagen in complete lockdown, is vandaag de eerste dag van fase 2 aangebroken. Het voelt aan als een...

Geplaatst door Salerno Travel - Felicia Giordano op Maandag 4 mei 2020

Gelukkig zijn er nog voldoende mensen met humor...

Sicilië op de eerste dag van fase 2; Catania en Trieste als antwoord

"Dit is Playa di Catania net na aanvang van Fase 2. Het is allemaal onnodig, we krijgen het niet voor elkaar. Ik heb er geen woorden voor."
Cescudoid: "Jullie zijn het allerslechtste bezig. Hier in Triest houden we ons aan de regels. Het strand hier is leeg."

Daar gaan we weer...

Bekijk ook de andere artikelen over het Corona-virus

Lees ook de ander artikelen over het Corona-virus met links naar de overzichten van besmettingen, groottes van de province etc.

[su_carousel source="taxonomy: post_tag/1064" link="post"]

 

Dit leuke verhaaltje 4 mei: de eerste dag van fase 2 in Italië was eerst gepubliceerd op: Italie portaal van Nederland