Ciao mi chiamo Martino! Nonno Martino om precies te zijn. Ik ben trotse nonno, opa, van 3 prachtige kleinkinderen. Ik mag dan wel niet meer de jongste zijn, maar die nipotini hebben me wel geleerd om te gaan met de computer en met een slimme telefoon. En dus verzamel ik voor hen van alles over Italie. En zo heb ik ook gelijk wat leuks te melden als ik mijn amici ontmoet.
Monday, April 30, 2018 @ 6:51 AM
Venezia
Venezia [Venetie] is een heerlijke stad voor een citytrip. Door een lang weekend in de stad te blijven, kun je zowel genieten van de calle, steegjes, als de bekendste plekken en musea bezoeken, maar ook kun je een boottochtje maken naar de eilanden Murano en Burano. Of lekker bijkomen op het Lido di Venezia. Voordeel van een accommodatie in Venetie is bovendien dat je de stad kunt zien, beleven en ervaren zonder de drukte van de toeristen. 's Ochtends vroeg en 's avonds laat is de stad namelijk op zijn mooist. Uiteraard kun je ook kiezen voor het goedkopere Mestre of het verder weg gelegen Treviso of Padova en dan 's ochtends de trein nemen.
Oh wat is Venezia een prachtige stad! Maar wat is la Serenissima, zoals haar bijnaam luidt, vaak extreem vol met toeristen! Op de bekendste plekken in elk geval. Want als je ook maar even buiten de gebaande (toeristische) paden treedt, ervaar je Venezia zoals deze voor de oorspronkelijke bewoners is. Jazeker, zelfs in de drukke zomermaanden is het daar een oase van rust! Dus even dat hoekje om gaan en doorlopen, weg van Rialto en San Marco! Je wordt er rijkelijk voor beloond.
Venezia is blij met alle bezoekers, maar wil de toeristenstroom wat meer reguleren. Daarom zijn er varchi, toegangshekjes, geplaatst op de drukste routes naar het centrum. Op drukke dagen geldt er bij eccessivo afflusso, extreme drukte, een omleidingsroute voor toeristen. De residenti, bewoners, mogen wél door.
Wat betekent dat voor de 'gewone toerist'? Mag je dan het het centrum wel in? Moet je helemaal wegblijven uit Venezia? Nee, zeker niet! Maar misschien ga je door de deviazione, omleiding, een klein stukje omlopen als je bepaalde bezienswaardigheden wil zien.
Voordeel: je ziet een stukje authentiek Venezia! En je loopt niet eens zo veel om!
[lees verder na het filmpje]
Wanneer de parkeergarages in piazzale Roma en bij Tronchetto vol zijn, sluiten tornelli in metallo, metalen toegangspoortjes, en wordt de Ponte della Libertà tijdelijk gesloten. En voetgangers mogen niet over de Ponte di Calatrava (links van het station). Ook voor hen zal een itinerario alternativo, alternatieve route, worden aangewezen richting San Marco of de Rialto brug. Als je met de boot of met een schip arriveert zijn er mogelijk ook aangepaste aanlegplaatsen.
Laat je dus vooral niet weerhouden van een bezoek aan Venetie; het wordt er alleen maar interessanter op, zo is onze ervaring…
Italiaanse moeders minder gelukkig dan Nederlandse en Belgische ‘collega’s’
Uit onderzoek* onder Europese moeders blijkt dat de Italiaanse moeders più infelici, minder gelukkig, zijn dan mamme elders in Europa. Men stond er niet van te kijken dat uit gli esiti della ricerca, onderzoeksuitkomsten, de Italiaanse moeders ongelukkiger bleken dan hun IJslandse, Deense, Finse, Norse en Zweedse ‘collega’s’. Maar wél dat ze ongelukkiger zijn dan moeders uit o.a. Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Polen, Estland en, niet te vergeten, Nederland en Belgie! Wie had dat gedacht!
Kinderen krijgen in Italie resulteert in gelukkige pappa’s en ongelukkige mamma’s
Hoe verder je naar het noorden van Europa gaat, des te gelukkiger de mamma’s zijn. Terwijl de meeste Italiaanse moeders zeggen dat hun leven eigenlijk minder leuk is geworden nadat ze bambini hebben gekregen. Voor mannen geldt dit niet: over het algemeen zijn zij gelukkiger mét dan zonder kinderen, het maakt niet uit in welk land ze wonen.
Hoe komt dat en vooral: wat kun je eraan doen? Experts zoeken de oorzaak van de niet-zo-gelukkige mama’s vooral in de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Italie. Vrouwen willen graag hun gezin combineren met een lavoro, baan. Maar het is erg moeilijk om de zorg voor de bambini uit te besteden. En misschien wel nog moeilijker: om hun mannen eens aan het huishouden te krijgen!
Maar het moet toch kunnen: als de vaders nu ook eens een compito domestico, huishoudelijk klusje, gaan doen en voor de kinderen zorgen, dan kunnen de moeders aan het werk zonder dat ze zich zorgen maken over hoe ze het thuis moeten organiseren.
De geluksindex van Italiaanse ouders
Italiaanse vaders scoren een 7,48 op de geluksindex versus 7,23 van de niet-vaders. Het verschil is minder significant dan in Belgie waar het verschil 7,9 versus 7,39 is. Italiaanse mamma’s scoren op de geluksindex 7,26; niet-mamma’s scoren notabene lager: een 7,16. Dat geeft te denken… Anderzijds: een 7 op school is nog altijd een ruime voldoende, dus waar hebben we het over?!
Het wordt pas intrigerend als we zouden weten of voorgaande feiten Nederlandse en Belgische meisjes weerhoudt van hun droom op een leven in Italia aan de zijde van een Italiaanse man…
* Het betreffende onderzoek Swell-fer (Subjective Well Being and Fertility) duurt vijf jaar en wordt gesubsidieerd door de Europese Unie die er maar liefst 1 miljoen euro voor uittrekt.
Als er ergens veel onderzoek naar kunt doen, is het wel naar de plek die caffè in Italie inneemt. Hoe leuk is het niet om, uiteraard onder het genot van een kopje koffie, e.e.a. op een rij te zetten over het koffiegebruik van de Italianen?
Eeuwenoude koffiebarretjes
Koffiedrinken in een – meestal klein – barretje is een onmiskenbaar onderdeel van de Italiaanse cultuur, de Italianen doen dit al meer dan 300 jaar! Het eerste bottega del caffè, koffiezaakje, van Italie werd in 1683 geopend, op het wereldberoemde Piazza San Marco in Venezia [Venetië]. Tachtig jaar later waren inmiddels zoveel Italianen verslingerd geraakt aan de koffie, dat er toen alleen al in Venezia meer dan 200 botteghe del caffè te vinden waren. Inmiddels telt Italie er bijna 150.000. Het eerste koffiezaakje zit daar niet meer bij, het bestaat niet meer. Maar het oudste koffiehuis van Italie – en naar verluid ook van de wereld – vind je wel nog steeds op het Piazza San Marco in Venezia: Caffè Florian, open sinds 1720.
Het koffiemomentje van de dag
Over hoeveel Italianen koffie drinken, lopen de onderzoeken uiteen. De een zegt dat 97%, de ander houdt het bij 80% van de Italianen. Feit is dat caffè niet weg te denken is uit het dagelijks leven. Hoewel je overal in Italie op elk moment van de dag een tazzina da caffè kunt drinken, hebben Italianen wel zo hun vaste momenten. Voor een op de vijf is het een standaard colazione, ontbijt. De helft van de Italianen ontbijt bij voorkeur met koffie en een cornetto, croissantje, of iets anders zoets. Twee op de vijf Italianen grijpt de pauze aan voor een kopje koffie. En natuurlijk wordt er koffie gedronken als degna chiusura, waardige afsluiting, van de pranzo, lunch (een op de vijf) en dopocena, na het avondeten (de helft).
Wist je dat een koffiebarretje gemiddeld 175 kopjes koffie per dag serveert? En dat koffie bij middelgrote zaken zo’n 30% van de omzet uitmaakt?
Hoeveel koffie drinken de Italianen?
Je zou denken dat de Italianen qua koffieverbruik al primo posto, op de eerste plaats, staan in Europa. Niets is minder waar! Bovenaan staan de Finnen, die jaarlijks a testa, per persoon, 11 kilo koffie consumeren. De tweede en derde plaats zijn voor Noorwegen en Denemarken, op de voet gevolgd door Nederland. De Italianen consumeren ‘slechts’ 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Het verschil tussen mannen en vrouwen
De Italiaanse uomini, mannen, drinken iets meer koffie (2 kopjes) dan de donne, vrouwen (1,5 kopje). 77,7% van de vrouwen geeft de voorkeur aan un macchiato of cappuccino; daarentegen voegt slechts 23,7% van de mannen melk toe. Vrouwen drinken hun laatste kopje koffie aan ilprimo pomeriggio, het begin van de middag; de mannen drinken het ook fino a tarda notte, tot in de kleine uurtjes.
Over de hele linie drinkt zo’n 40% van het popolazione italiana, Italiaanse volk, de koffie zwart, de rest corregge, verbetert de koffie met melk, suiker of iets anders.
Andere gewoontes in opkomst
De abitudini di consumo, gebruiken, zijn aan het veranderen, zelfs in Italie. Praticità e qualità, gemak en kwaliteit, worden ondertussen als zo goed en belangrijk ervaren dat dit concurreert met de tazzina al bar, het kopje koffie in een koffietentje.
Inmiddels kiezen maar liefst meer dan 4,5 miljoen Italianen kiezen voor caffè in capsula, koffiecapsules. De giro d’affari, omzet, van de capsules stijgt met zo’n 25% per jaar naar meer dan 2 miljard euro. De verkoop van cialde, koffiepads, groeit met ruim 14%, aldus onderzoeksbureau Nielsen. Het lijkt veel, maar al met al is het ongeveer 6% van alle koffie die in Italie gedronken wordt. 87% van de Italianen geeft echter nog steeds de voorkeur aan de oude vertrouwde caffettiera, koffiepotje. De vraag voor hoe lang nog, hoeft dus nog lang niet gesteld te worden.