Festa della Donna 2022: na 100 jaar nog steeds nodig
8 maart 2022 is het weliswaar La Festa della Donna, maar is er wel echt reden tot feestvreugde?
In 1922, honderd jaar geleden, vierde Italië het feest voor het eerst. In Amerika was dat al in 1909. Op diverse plekken maakt mimosa nu plaats voor manifestaties. Om zo aandacht te vestigen op die terreinen waar nog winst te behalen is. Dat blijkt anno 2022 nog steeds nodig.
‘Lekker met de meiden’ is leuk, maar er zijn prangender problemen die aandacht behoeven. Want ook al is de wereld honderd jaar verder, toch lijkt in tal van huizen en bedrijven de tijd stil te staan of misschien zelfs teruggedraaid te worden.
Anno 2022 is het nog steeds de hoogste tijd voor bewustwording. En moet er nog steeds gestreden worden voor vrouwenrechten.
Italië: twee na hoogste femicide van Europa
Volgens onderzoeksbureau Statista staat Italie binnen Europa op de derde plaats voor wat betreft femicide. De in december 2021 vrijgegeven lijst vermeldt dat alleen al in Italië 102 vrouwen met geweld werden vermoord (2020). Bij koploper Polen zagen 400 vrouwen hun leven beëindigd door geweld. De twijfelachtige eer voor de tweede plek is voor Duitsland met 117 moorden. Nederland staat op de 8e plaats met 33 slachtoffers. Triest, maar waar.
In Nederland leeft de Internationale vrouwendag niet zoals in Italië. De protestmars Womens’s March vond plaats afgelopen zaterdag 5 maart. Protesteren op zaterdag zet simpelweg meer zoden aan de dijk dan op dinsdag. Het protest-onderwerp is gelijk: femicide. De oproep: teken de petitie Stop femicide.
Statement met nagellak, strak truitje en rok
Scholieren van de middelbare school Liceo Marchesi in de Noord-Italiaanse stad Padova roepen op om op La festa della Donna de symbolische mimosa te laten voor wat het is. Kom met smalto, nagellak, nauwsluitende bovenkleding en rok naar school, zo luidt de oproep. Ragazze e ragazzi, meisjes en jongens, worden opgeroepen mee te doen.
Respecteer ons
Anna Ghedina, scholiere,zegt in de krant Il Mattino di Padova: "We wilden iets symbolisch doen, zeker nadat vorig jaar de dag in sordina, zachtjes, voorbij is gegaan. Heb je het over het feest gaat het over feest, bloemen en liedjes. Dit heeft ons scocciato, over de rooie geholpen, we waren er klaar mee."
"Het lijkt misschien de normaalste zaak van de wereld om een rok aan te doen naar school. Maar beledigen en nafluiten, is respectloos. Er moet meer aandacht komen op school voor dit soort zaken."
Overigens hoeft iemand niet in rok naar school te gaan. Een statement met alleen smalto, nagelak, mag ook.
Monza Zucchingonna
Het is overigens niet voor het eerst dat een soortgelijke actie plaats vindt. Afgelopen november kwamen jongens in rok naar hun Liceo Zucchi in Monza. Dit als protest tegen de genderongelijkheid. Maar ook om te laten ervaren hoe het voelt om als lustobject te worden gezien door giftige, masculiene opmerkingen. Het was het tweede jaar op rij dat Zucchingonna, Zucchi in rok, plaats vond.
"Werk je op de Wallen ofzo?"
Nog geen maand geleden hulden jongens zich bij Rome in rok en naveltruitje nadat een lerares een meisje op ongelukkige wijze had aangesproken over haar ontblote buik. "Ma che stai sulla Salaria?" "Werk je op de Wallen ofzo?" zei de juf. Ze dreigde de 16-jarige scholiere uit de klas te verwijderen vanwege het te korte truitje. Het werd een rel die de landelijke pers haalde. En een protest.
Inclusiviteit
De jeugd eist het recht op gerespecteerd te worden om wie ze zijn, te beginnen met de kleding. Hoezo zou een jongen geen smalto, nagellak, mogen dragen of geen gonna, rok? De jeugd vraagt daarmee ook steun en aandacht voor inclusiviteit. Dat het idee op een middelbare school ontstaat is niet zo gek als je bedenkt dat daar de zogenoemde mascolinità tossica, giftige mannelijkheid, ontstaat. Het continue streven naar dominantie en macht.
Het initiatief van de groep Padovese scholieren zou zo maar eens kunnen uitmonden in wijdverbreide navolging elders. Om duidelijk te maken dat iemand zich moet kunnen kleden zoals hij of zij wil. Ook met blote benen of ontblote schouders. Niet om te provoceren. Tijden zijn veranderd, zo is de boodschap.
Salaris voor vrouwen: Italië scoort beter dan Nederland
Dat tijden zijn veranderd, blijkt deels uit de salarissen voor vrouwen. Het is dus gelukkig niet alleen maar kommer en kwel in Italië. Het Europese bureau van de Statistiek heeft in kaart gebracht wat het verschil in loon tussen mannen en vrouwen is.
Je zou verwachten dat Nederland er beter uit komt dan Italië, maar niets is minder waar. In Italië verdienen vrouwen 4,2% minder dan de mannen. Alleen Luxemburg, Roemenië en Slovenië doen het beter. In Nederland verdienen vrouwen gemiddeld 14,2% minder dan mannen; dat is zelfs onder het EU-gemiddelde van 13%.
De hoogte van het Italiaanse salaris mag dan wel redelijk in lijn zijn, maar er valt nog op tal van vlakken winst te behalen. Bijvoorbeeld op het gebied van topfuncties; volgens Unioncamere is in Italie slechts een op de vier amministratori, bestuurders, vrouw.
8 maart: vrouwen gratis naar musea
Ben je vrouw en ben je op 8 maart, La Festa della donna, in Italië, dan mag je gratis naar musea en andere culturele overheidsinstellingen. Waarschijnlijk zijn de beperkt aantal plekken in Pompeï al lang en breed vol. Daar is een bijzondere openstelling van het prachtige maar kleine thermencomplex van Giulia Felice en van het deel van de Terme Stabiane dat alleen bestemd was voor vrouwen. De kleine ruimtes vertellen over de gebruiken van de vrouwen uit die tijd.
Tweeduizend jaar geleden was de positie van menig vrouw zo gek nog niet. Tijd heelt niet alle wonden maar rijt ze soms juist open... zo blijkt anno 2022.
Meer over la Festa della Donna
- Tradities en gebruiken tijdens La Festa della donna
- La nostra amica Ciska over la Festa della Donna
- Italiaanse vrouwenbenamingen
De bron van dit artikel Festa della Donna 2022: na 100 jaar nog steeds nodig was eerst geschreven op: https://www.italie.nl
0 Comments:
Post a Comment
<< Home